Connect with us

Нюзрум

Зам.-министър на Радев скочи на управляващите: Слагат каруцата пред коня с това решение за АЕЦ-а

Published

on

ешението за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е прибързана стъпка. Отново правителството поставя каруцата пред коня. Това коментира пред БНР Еленко Божков, заместник-министър на енергетиката в служебното правителство на Гълъб Донев.

Той обясни, че служебният кабинет е подготвил и вече е в действие предварителен инженерингов договор с „Уестингхаус“:

„Уестингхаус“ трябва и продължават да изготвят едно технико-икономическо проучване, свързано с това какъв блок е най-подходящ, готова ли е сегашната инфраструктура на АЕЦ „Козлодуй“ да приеме такъв блок. Този договор трябва да завърши април 2024 г. На базата на заключенията от доклада по този договор Министерският съвет би трябвало да вземе своите решения“.

По думите на Еленко Божков служебният министър на енергетиката Росен Христов е бил подготвил междуправителствен договор – между САЩ и България – за сътрудничество в ядрената енергетика:

„С този договор вече можеше да се договаряме пряко с тези, които произвеждат реакторите АР-1000, т.е. с „Уестингхаус“, както е по решението на Народното събрание. Оставихме този договор готов. … Не виждам този договор да е приключен, защото той ще отвори всички врати“.

Божков попита докъде е стигнал процесът на лицензиране на реакторите АР-1000 от Европейската атомна агенция.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени