Connect with us

Нюзрум

„Възраждане“ спъна жестоко БСП! Депутат нахлу бесен в ефир

Published

on

„Надявам се да има вот на недоверие. Такъв беше изразения ангажимент на 3-те партии: БСП, Възраждане и ИТН. За съжаление на практика подкрепата на „Възраждане“ се оказа декларативна. Когато трябваше да съберем подписите и да ги внесем след като бяхме съгласували мотивите по вота – тогава получихме само 1 от необходимите 3 списъка с подписи от „Възраждане“. Това показва, че те нямат намерение този вот да бъде внасян преди изборите. С този си ход те на практика подкрепят управлението. Важно е да се знае какъв е характера на управлението.“ Това заяви народният представител от БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ.


Той обясни, че част от мотивите в първия вот присъстват и в настоящия, който социалистите искат да внесат. „Защото състоянието на българската енергетика е част от състоянието на българската национална сигурност. Няма нищо по-логично от това да надградим. Цялото българско общество усеща колко сериозни са мотивите за този вот. Виждаме колко голямо напрежение има в обществото и затова е напълно необяснимо поведението на „Възраждане“, които отказват днес и веднага да внесем този вот, за да може по-бързо да бъде свалено това предателско правителство“, добави социалистът.


„Това би означавало, че българското Народно събрание ще е адекватно на настроенията на обществото. Проблемите са много сериозни и това, което поставяме е абсолютно релевантно на състоянието на българската национална сигурност в момента. Очакваме солидна подкрепа и поведението на „Възраждане“ е необяснимо. Работата на опозицията е да търси слабостите на едно управление и да ги показва. И няма нищо по-логично това да се случва в Народното събрание. Ние затова критикувахме решението за излизане във ваканция по време на предизборната кампания. Проблемите в националната сигурност наистина са много и ние настояваме за спешни мерки. Те минават през вот на недоверие, оставка на това правителство и търсене на решение. Аз се надявам да бъде сформирано едно управление, което да е адекватно на реалностите в момента – в това число и геополитическите. Тъй като сме свидетели на много предизвикателства и конфликти, някои от които в близост до нашата граница. А в същото време абсолютно неадекватна политика от страна на правителството. Основният гарант за териториалната цялост и суверенитета е състоянието на българските въоръжени сили. В момента вместо да бъдат развивани – това политическо ръководство на Министерство на отбраната прави точно обратното. То намаля боеспособността“, коментира Зафиров за действията на управляващите в сектор отбрана.


По думите му местните избори са основната хранителна среда на корупционния модел на ГЕРБ, който се преповтаря на всеки следващ парламентарен избор. „Това са кметовете на ГЕРБ, местните феодали, които генерират този модел и създават парични потоци. Хората трябва да знаят кой на практика възпроизвежда този модел. Трябва да знаят, че тези политически еднодневки, които дойдоха с амбицията да променят този модел – сега управляват с него. И на практика в стремежа си да продължат да са управляващи – те опитват да се вкопаят и в местната власт. В момента се задава много сериозна мигрантска криза, а това ще окаже силен натиск и върху България. Абсолютно неадекватни действия от страна на правителството – министър Тагарев заявява, че е пратил 50 военнослужещи на границата. И това в условия на абсолютно дискредитирано преградно съоръжение. Ври и кипи в гората около границата, а ние сме свидетели как правителството не само не взима мерки, но сякаш и насърчава този процес“, добави депутатът от БСП.


„Ясно е, че отмяната на дерогацията ще удари по джоба на всеки български гражданин. Парадоксалното тук е, че дори нашите европейски партньори разбраха колко е необходима дерогацията. А сега има риск тя да бъде напълно забранена.“, каза в заключение Атанас Зафиров.

Най-четени