Connect with us

Нюзрум

Просветният министър разгневи народа с тази заповед за учебниците по религия

Published

on

Учебниците по религия за V и VI клас са одобрени със заповед от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, предава „Лупа“.

Двата нови учебника са включени в списъка с познавателни книжки, учебници и учебни помагала на Министерството на образованието и науката, които могат да се разпространяват и използват в българските училища. Предметът е избираем.

В учебниците са разработени зададените от програмата на МОН теми за история на религиите в V клас и за храмова култура в VI клас, като са разгледани четири световни религии – юдаизъм, християнство, ислям и будизъм.

В V клас учениците ще придобият по-цялостна картина за произхода, принципите и личностите, формирали всяка от тези религии.

Учениците от VI клас ще се запознаят с архитектурата на храмовете. Целта е не само да „посетят“ различни по вид религиозни сгради, а да вникнат в същността и символиката на храма и на извършваните в него ритуали на почитание.

В авторските екипи участват висококвалифицирани педагози, богослови, писатели, художници, редактори и дизайнери. Учебните комплекти включват учебник, учебна тетрадка и книга за учителя.

По същата програма вече от няколко години се преподава в училищата по одобрените от МОН учебници за начален курс. В тях акцентът е върху изграждането на добър характер и добродетели у децата.

Най-четени