Connect with us

Нюзрум

Знаков министър притисна Асен: Искаме още 25 милиона!

Published

on

Нямаме окончателни потвърждения от Министерството на финансите за бюджета за 2024 г., но сме поискали увеличение на средствата за комплексната оценка за качество във висшите училища. Поискали сме  допълнително около 25 милиона лева, за да може на базата на разпределението им, да отидат повече средства към по-добрите университети – тези, които на базата на Рейтинговата система, и на акредитацията, доказват по-голямо качество на обучението в професионалните направления. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на актуален въпрос за бюджета за образование и наука за 2024 г., зададен му на днешното заседание на Комисията по образованието и науката към Народното събрание.

По отношение на трудовите възнаграждения на академичния състав, освен тези 38 400 000 лева, които са свързани с увеличението, което стана с бюджета за 2023 г., поискали сме още 43 милиона лева за допълнително увеличение за 2024 г., съобщи министър Цоков. Той добави, че целта е то да гарантира увеличение на работните заплати в рамките на десетина процента на академичния състав, за да се неутрализират тези проблеми, свързани с инфлацията и с нарастването на работните заплати в други сектори.

Поискали сме повече средства също за Българската академия на науките – за работни заплати там, около 26 милиона лева допълнително от бюджета за 2023 г., обясни министър Галин Цоков.

„Също така сме поискали увеличение на бюджета за научни изследвания, който, както в бюджета на Министерството на образованието и науката, свързан с картата за научна инфраструктура, така и в централния бюджет, където ние директно няма как да искаме увеличение, но ще се стремим да няма съкращение и намаляване на тези бюджетни средства за научни изследвания, които са в централния бюджет. Това мога да отговоря към този момент, но дали ще се приемат всички наши искания, ще ви информираме и ще се надяваме на вашата подкрепа, за да се случат и после при обсъждане на бюджета, и в рамките на комисията“, заяви пред народните представители от нея образователният министър.  

В отговор на друг актуален въпрос министър Галин Цоков каза, че около 17 500 учители в следващите седмици ще се квалифицират за работа с платформата „Дигитална раница“. Те ще придобият необходимите умения да използват ежедневно, в процеса на обучението, тази платформа, за да могат учениците да учат по-ефективно. 

Важният проект за компетентностния модел в българското училище ще започне след нова година по програмата „Образование“ и в него са заложени различни дейности за по-голяма интерактивност в преподаването и за по-голяма активност от страна на самите ученици в процеса на обучение, съобщи министър Галин Цоков.

Най-четени