Connect with us

Нюзрум

Тя отвори очите на Асен: Не можеш да вземеш дълг, който не е предвиден в Бюджета

Published

on

„Асен Василев не може да вземе дълг, който не е предвиден в Бюджета. Ако има предвиден таван на дълга в Държавния бюджет, този дълг текущо през годината се емитира. Това се е случвало многократно. В това няма особена новина“, коментира пред БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката и бивш министър на труда и социалната политика. По думите й страната се нуждае от този дълг предвид очакваните средства от ПВУ, за да може да се финансират някои от мерките по него.  

„Нивото на дълга в България е изключително ниско. Ако се движим в рамките на гласуваното от парламента, не мисля, че има нещо сериозно“, смята Шулева.

Бившият вицепремиер призова таванът на пенсиите у нас да падне и го определи като „анахронизъм“.

Относно новата формула за максималния осигурителен доход Шулева посочи, че би следвало този доход плавно да се вдига.

„В целия свят се наблюдават сигнали за рецесия. Ние сме в пазар, в който няма достатъчно квалифицирана работна ръка, а липсата на такава натиска работодателите да вдигат заплатите, за да си осигурят служители. Така от една страна работодателите ще бъдат принудени да дават по-високи заплати, а от друга – рецесията в Западна Европа и особено в Германия ще влияе силно върху приходите на фирмите, което се отразява както върху заплатите, така и върху осигуровките“, отбеляза още Шулева.

Според нея ръстът на Минималната работна заплата/МРЗ/ с 20% е „доста сериозен скок“ и това увеличение ще има сериозно отражение върху държавния бюджет, „защото хора и структури, които са работили близо до тази МРЗ, са доста“ и в Бюджет 2024 тези структури трябва сериозно да преразгледат заплатите, тъй като стандартните 10% няма да са достатъчни да се компенсира голямата негативна разлика, получила се с увеличаването на минималната работна заплата.

Във връзка с темата за намалената доходност на частните пенсионни фондове Лидия Шулева подчерта, че в тази сфера e необходима реформа.

„Осигуровките във втория стълб би трябвало да се инвестират дългосрочно. Има специални инструменти, които позволяват по-дългосрочно инвестиране и са с малко по-голям риск и по-висока доходност. В рамките на този 40-годишен период (периодът на трудовия стаж – бел. ред.) може да има спадове, върхове, но се получава добра доходност. При нас всички средства на осигурените са в един и същи тип фондове, с един и същи риск и една и съща доходност. Това изиграва лоша шега от гледна точка на доходността. Когато имаш много малък риск, имаш много ниска доходност“, напомни Шулева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени