Connect with us

Нюзрум

Мика Зайкова предупреди: Ще плащаме по 1 000 лв. за ток

Published

on

„Цената на петрола расте – в момента се търгува 105 долара на барел. Това ще се отрази на цената на тока. Ако закрием централите, положението става още по-лошо. Цената на тока ще скочи от 2 до 3 пъти, щом битовите потребители излязат на свободния пазар, а не както в момента ни убеждават, че увеличението ще е с 10%”. Това обясни пред Lupa.bg финансовият експерт Мика Зайкова.

„В момента плащаме на регулирана цена на тока 345 лв. за мегаватчас. А представяте ли си, когато токът се вдигне 2-3 пъти? Сметките показват, че електричеството ще ни струва 1000 лв. или малко под 1000 лв.”, предупреди финансистът.

„Според Евростат 88% от хората не могат да се отопляват. 70-80% от домакинствата трудно се справят при регулирани цени. Едно семейства употребява поне 1 мегаватчаса. Трябва да се намери начин да се убеди ЕК излизането на свободния пазар да се отложи”, съветва експертът.

„Как ще се отопляват пенсионерите, а ми хората с доходи от 1200 лв.?! Чувам изказвания, че пенсионерите са си изживели живота и могат да мрат. Да, но без тях не може. Няма сестра под 70 г., не останаха лекари и специалисти. Тези, които са образовани, не са в България. В парламента не знаят какво да правят. Още от сега мога да кажа, че няма да се изпълни бюджетът. Към септември имаме 780 млн. дефицити, а през август бяха 51 млн., т.е. те растат в геометрична прогресия и ще продължават, защото инфлацията ще се вдигне. Ще бъдем в стагфлация, това означава спад на икономиката и висока инфлация. Това за България е катастрофално“, категоричен е експертът.

„Нашата икономика е най-енергоемката в Европа. 4-5 е по-висока от средната енергоемкост. Тя е нерентабилна, затова е и неконкурентноспособна. Ние не сме катастрофално положение”, каза още Мика Зайкова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени