Connect with us

Нюзрум

Мика Зайкова пребледня: Такава бъркотия не съм виждала дори при Жан Виденов

Published

on

За Бюджет 2024, доколко реалистичен и изпълним е проектът на Министерство на финансите Tribune.bg разговаря с икономиста Мика Зайкова, бивш депутат от ИТН.

Г-жо Зайкова, доколко реалистичен и изпълним е предложеният от финансовото ведомство Бюджет 2024?!

Този бюджет е пълна фантасмагория. Извинявам се за грубия израз, но нито приходите са верни, а разходите просто няма да се случат, защото иначе ще трябва да задлъжнеем не с 9, а с 14 млрд.лв.

Финансовият министър обещава на всички всичко!?

Аз разбирам, че той иска да обещае на всички светло бъдеще, обаче, той не можа да си събере приходите за 2023 г., които са с 4-5 млрд.лв. по-малко. 2 млрд.лв. има дупка в бюджета в момента.

Да, теглихме пореден заем?

А в момента има по-малко от 2 месеца до края на годината. Няма как да ги събере тези пари, а за следващата година финансовият министър е планирал 41 млрд. приходи, от които няма да се случат най-малко 5 милиарда.

Какво прави тогава финансист №1?

Догодина идва ротацията и фактически той си взима шапката и си заминава. Никой няма да го държи финансов министър, но той оставя колегите от ГЕРБ в „небрано лозе”. Предполагам, че г-н Борисов и останалите няма да се съгласят на подобно нещо.

Предлага се да се повишат имотните данъци?

Да не говорим за безумията с данъчната система. Финансовият министър иска да напълни бюджета с данъци от рушвети или от „донос-бонус”, или от санкции за касови бележки. Просто тези мерки няма да донесат пари и второ никой не ги възприема. Такова чудо в България никога не е имало. Ще ви дам за пример следното безумие – финансовият министър казва на гражданите, че ако не получат касова бележка, могат да си вземат стоката и да не плащат, но отвън ги чакат данъчните и питат за касовата бележка, а като нямаш, те глобяват с 10 лв. Не зная този човек има ли понятие от финанси! Ако всяка година взимаме по 9-10 млрд, ще вдигнем задълженията си до небето. България няма да може да изплува от дългове.

В същото време светът влиза в криза.

Да, не само еврозоната. Щом светът влиза в рецесия, откъде ще вземеш тези приходи.

Наши предприятия се оплакват, че основният ни партньор Германия не купува от нас или не в такива обеми, както преди.

Най-лошото е това, че преди Г-7 вървеше надолу, а Китай – нагоре и имаше баланс, сега не е така. Освен това БРИКС няма да ни спасява. Ние сами трябва да се спасяваме. На всичко отгоре, от едната страна война и от другата страна – война, която заплашва да стане световна. Вече Франция, Германия, Италия, Белгия са в рецесия.

А светът е разделен на две.

Не само, защото основни суровини, които ни трябват, са оттатък. Ние не можем дори да произвеждаме компътри, защото редките метали са в другия лагер, в БРИКС. Ние не можем да търгуваме свободно. Например, Саудитска Арабия е намалила дневния си добив на нефт с 1 млн. барела. От друга страна САЩ сключиха договор с Венецуела, но тази страна не може да замести Риад. И на цялата тази бъркотия нашият финансов министър е написал бюджет, като че ли земята цъфти и връзва. Този бюджет трябва да се върне и да се преработи.

Имате предивд и данъчната политика?

Промяната на данъчната оценка и повишаването на данък сгради е черешката на тортата. Искам да напомня на властимащите, че в градовете, където е съсредоточена по-голямата част от населението, 3/4 от жилищата са панелки и те почти се разпадат. Вместо да намалят данъка, за да успеят хората да си санират блоковете, те увеличават данъка минимум с 35%.

Знаете ли, основният приток на пари в бюджета трябва да дойде от преки данъци, а при нас е точно обратното – притокът идва от косвени данъци. Това е така, защото имаме 10% плосък данък, а не е като в другите страни, които имат прогресивен данък.

Нещата не са добре у нас, откъдето и да ги погледнеш. Такава бъркотия не съм виждала дори при Жан Виденов. Тогава беше жива трагедия, но сега е трагедия на квадрат.

Най-четени