Connect with us

Нюзрум

Мика Зайкова взриви ефира с тези думи за бюджета, пенсиите и Ваня Григорова

Published

on

– Г-жо Зайкова, предстои приемането на бюджета за 2024 г. Каква е оценката Ви?

– Първо трябва да видим какво се случи с бюджета 2023г. Ситуацията е проблемна по няколко причини. В един бюджет не може да бъде просто приходи и разходи, обикновена счетоводна сметка.

Един бюджет трябва да има политики. Ако погледнете т. нар. управленска програма там няма да видите никаква визия за развитие, никаква политика и стратегия и то за основни сектори. Не става въпрос само за енергетиката, където е катастрофално положението, а и за другите сектори. Имам чувството, че правителството прави бюджетни еквилибристики. За да получат дефицит, по-нисък от 3 %, задържат връщането на ДДС-то на фирмите. Само, че по закон те могат да го задържат до 3 месеца, след това трябва да го върнат. Накрая ще видите, че дупката в бюджета е доста по- голяма, което е опасно.

Миналата седмица имаше среща на главите на правителствата по отношение на бюджета на Европейския съюз. Тъй като ситурацията се усложнява в Близкия изток и трябваше да се гласуват допълнителни средства, за да помогнем на хората и в Газа, и в Израел. Много от правителства отказват да дават пари, както за Украйна, така и за Газа, което доведе до намеса. Ако не пожелаят да се включат в даването на помощ, това ще доведе до намаляването на всички европейски програми с 30%. Това означава, че няма да дойдат 400 млн. И тъй като нашата готовност По плана за възстановяване и устойчивост по отношение на проектите за малки и средни предприятия е много ниска, има вероятност траншът или да бъде намален, или да не дойде. Ако погледнем приходите от другия сектор на дарения ще видим, че са предвидени да дойдат 5,1 млрд. От тази сума към края на септември са дошли само 1,650 млрд. Което сочи, че програмата не е изпълнена на 85%.

Да не говорим, че „Лукойл”, че трябва да внесе в хазната над 1 млрд. лева.

Още през юни и аз, и мои колеги казахме, че бюджетът е много оптимистичен. Те знаеха, че трябва да вземат заем и го предвидиха да бъде 7 млрд. и половина. Но защо не го взеха през юни когато лихвите бяха ниски?

Ако има ръст на БВП, ако тези пари се използват ефективно, България би могла да бъде процъфтяваща държава, но това не се случва.

Заложено е увеличение на пенсиите с 10% от 1 юли догодина. Достатъчно ли е?

Първо не се знае дали ще бъде 10 %. Аз мисля, че ще бъде по-малко, но дори и да са 10% – те не са достатъчни. Средната пенсия в момента е 788 лв., което е абсолютно недостатъчно. Пенсионерите са най-стриктно плащащите сметки. Те първо си плащат сметките, после си купуват лекарствата и накрая кофичка кисело мляко. Тези 10% няма да решат проблема на българския пенсионер. Искам да напомня на политиците, че трябва да създават условия на живот.

В неделя е балотажът на местните избори. Ще гласувате ли и как – с машина или на хартия?

Аз за съжаления няма да гласувам, защото съм болна, но не е важно как хората ще изберат да гласува на машина или на хартия, важното е изборите да са честни и да не се случват такива неща, за каквито пишат ДАНС. Проблемът не е в машините, а в доверието.

Каква е прогнозата Ви за кмет на София – Ваня Григорова или Васил Терзиев?

Аз не съм политик, за да давам прогноза. Но ще кажа следното: Ваня Григорова е бивша моя колежка от „Подкрепа”. Тя говори искрено от съреце, докато г-н Терзиев говори с клишета.

Източник: Стандарт

Най-четени