Connect with us

Нюзрум

Депутатите взеха решение за „донос-бонус“

Published

on

Депутатите се скараха по време на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Вносители са бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова и Петър Кьосев, предаде Нюз.бг.

В контекста на дебатите депутатът от ИТН Гроздан Караджов запита защо като е толкова важен законопроектът не е бил внесен от Министерски съвет? Защо се прескача процедурата по един роднински начин, недоумява Караджов и призова председателят на парламента Росен Желязков да не вкарва по експресната писта законопроекти на властта.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Маноил Манев отговори на Караджов. Със законопроекта се премахва давността за подаване на сигнали, аргументира се Манев. Целта на законопроекта е да работи, за да не може да се крадат пари, коментира Манев. Той обясни, че със законопроекта може да се пусне сигнал и по този сигнал може да се правят проверки дори и след 100 години.

Радомир Чолаков призова законопроектът да бъде подкрепен на първо гласуване с обещанието за промени между първо и второ четене. Той увери, че законопроектът няма да е бухалка.

От парламентарната група на „Възраждане“ заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Цончо Ганев посочи, че въвеждането на доноси ще е нещо нормално в държавата и ще бъде съвсем естествено. 

В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на първо четене с 90 гласа „За“, 53 гласа „против“ и 5 гласа „въздържали се“. Дори и при прегласуването поискано от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов законопроектът отново мина, само че с по-голям резултат: 112 гласа „За“, 53 гласа „против“ и 4 гласа „въздържали се“.

Срокът за предложение в законопроекта между първо и второ четене ще е 3 дни.

Най-четени