Connect with us

Нюзрум

Гърми скандал: Бивш министър обвини Асен в „откровена лъжа“

Published

on

„Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа“, каза пред БНТ бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

„Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн. тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината“, обясни Гечев.

Като „откровена лъжа“ той определи и твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб и по-скъпи храни, защото е бил забранен вносът на украинско зърно.

Той показа графики с цените на основни храни за първите шест месеца на годината, според които цените на стоки като хляб, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.

„Пазарът е световен и ние сме изключително малки, за да повлияем на световните цени“, каза още той.

Гечев предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители и предложи експертиза на правителството, ако не разполага с такава, за да се реши проблемът.

„Не е въпрос само за забрана или вдигането ѝ, много по-комплексно е. Нужни са регулаторни мерки и промяна на законодателството“, допълни Явор Гечев.

„Служебното правителство бе пред подписване на договор за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната голяма сделка на пазара, която се случи е руска и е с Египет. Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара“, каза Гечев.

Бившият служебен министър на земеделието слята, че трябва да има закон за проследимост по хранителната верига.

„Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. Освен това няма държава в света, която да не използва някакъв вид протекционизъм на собственото си производство. Естествено е да се опитва да го защити.

В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се реализират, за да не се развалят. Загубите щеше да са по-големи, ако не преработваме собствената си продукция, а внасяме чужда. Така че работата е в диалога и баланса, не в крайностите“, заяви Гечев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени