Connect with us

Нюзрум

Вигенин се закани: Ще внеса текстовете за унизително отношение, ако няма кой

Published

on

„Аз имам готовност, ако други не ги припознаят, да ги внеса„, заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на НС от ПГ на БСП Кристиян Вигенин.

Припомняме, че в разгара на общественото недоволство, предизвикано от случая с обезобразената Дебора от Стара Загора, омбудсманът проф. Диана Ковачева, внесе в НС искане да вкарване в НК за текстове, третиращи унизителното отношение, психически тормоз и жестокост.

„Това може да стане между първо и второ четене на НК, който за щастие беше приет само на първо четене и това ни дава възможност да направим смислени предложения. Аз съм готов да внеса тези на омбудсмана“, обясни още Вигенин.

„Смятам, че това е важно, независимо от приетите промени в другия закон (Закона за защита от домашното насилие – бел.ред)„, категоричен беше социалистът.

Той даде пример с вчерашните дебати и скандалите около приемането на ЗЗДН на две четения в рамките на един пленарен ден и отново зави своята позиция, че това не е дало възможност за серозен анализ и обмисляне на нуждата от реални промени.

„Смятам, че щяхме да постигнем по-добър резултат, защото има все още пробойни в ЗЗДН. А така толкова прибързано, просто да кажем, че сме направили нещо„, заяви още той.

„Аз предложих да добавим и този закон да важи и за хората, които живеят в едно домакинство, дори и без да имат роднинска връзка, но това не се прие„.

Зам.-председателят на парламента даде и примери, които са станали ясни по време на заседанието на правната комисия със случаи на домашно насили в едно домакинство при лица, които не са в интимни отношения.

Най-четени