Connect with us

Нюзрум

Джамбазки не вярва на Скопие: Нито са намалели нападенията над българи, нито има осъдени

Published

on

Скептичен съм, че на заседанието на парламента в Скопие, насрочено за 18 август, на което ще започне процедурата по конституционните промени, ще се случат промените по отношение на вписването на българите в текстовете на Конституцията. Това каза в Кюстендил евродепутатът Ангел Джамбазки, който беше в града по повод 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

„Голямата опозиционна антибългарска партия ВМРО-ДПМНЕ има своите вътрешни съображения. По-скоро техният натиск е да бъдат отложени тези промени в Конституцията, докато започнат преговорите. Тук е важна ролята на българското правителство да не отстъпи и да не се съгласява с това“, коментира Джамбазки.

Той посочи, че планът „Макрон“ не бива да бъде заобикалян: „Той предвижда изпълнението на видими действия от страна на Скопие, като промените в устава, изпълнението на двата протокола от междуправителствените заседания и условията по договора за добросъседство, за да започнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ ще се опитат да започнат преговори и след това да правят тези промени, т.е. никога.”

„Една година от плана „Макрон“ не е направено нищо – нито са променени учебниците, нито са премахнати обидните знаци, нито са намалели нападенията над българи, няма и осъдени за това“, добави Джамбазки.

Най-четени