Connect with us

Нюзрум

Властта реши: Изпращаме БТР-ите ни на Украйна

Published

on

С 10 гласа „за“ и 5 „против“ Комисията по отбрана реши да се предоставят на Украйна 100 БТР-а от резервите на МВР с отпаднала необходимост. Военният министър Тодор Тагарев обясни, че в този случай ще се наложи и военна експертиза, предаде БНТ.

В дневния ред на комисията бяха точката за БТР-ите и предложението на левицата всяка следваща помощ за Украйна да преминава през санкция на парламента.

Тодор Тагарев отказа да коментира подробности около отправените към него заплахи. Посочи, че за това си има разследващи органи. Единствено уточни, че обявени по-рано днес от „Възраждане“ цитати не са заплахите, които е получил.

Николай Дренчев от Възраждане попита Тагарев за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Министърът съобщи, че е изискал доклад.

„Да, проблеми има. Заместващ изтребител не е актуален. Няма как да си го позволим, ще разчитаме на МиГ-29, докато му изтече ресурсът. Закъсняхме с десетилетия заради обвързването. Пропуснахме с Полша и Украйна да работим. Надяваме се да сключим договор за ремонт на наши двигатели. Няма друго решение“.

Джейхан Ибрямов от ДПС коментира, че има 2 процедури за ремонт на двигатели, които са приключили и попита коя е фирмата, която може да направи ремонт. Министърът призна, че процедурите са 2.

„За ремонта на двигателите на МиГ-29 са „Терем“, която се отказва, защото няма капацитет у нас. Остава втора фирма, полска, която трябва да потвърди офертата си и да се върви към договор. Това е решение на „Терем“ според оценка на риска. Не мога да се намесвам в оперативната дейност на фирмата“, каза Тодор Тагарев.

БСП попита за политиката по повишаване на доходите във връзка с увеличаване на минималната работна заплата и защо в Бюджет 2023 няма нито 1 стотинка за армията, за разлика от МВР. От БСП заявиха, че ще предложат 75 млн. лв. допълнително. От ГЕРБ също обявиха, че ще предложат 75 милиона за заплати.

Тагарев отговори, че има проблем с набирането и задържането на военни и ще се радва на подкрепа между първото и второто четене на бюджета.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ представи предложението за даване на БТР на Украйна. За да не се нарушат бойните възможности на армията, предлага консервирани бронирани машини от складовете на МВР са се изпратят на Украйна.

„Те са с отпаднала необходимост и няма нужда да са в МВР и дано да не се налага да се ползват“, каза той.

Припомни, че през декември САЩ са ни предоставили 200 млн. долара за подмяна на стара бойна техника с нова, като старата да бъде предоставена на Украйна, но това не е било направено.

„Категорично МВР подкрепа тази инициатива. Тази техника ме ни върши работа, даже ни пречи. Тя е заприходена още 1956 г. За нас е важно тази помощ да стане в най кратки срокове. Не сме убедени, че при отделно споразумение с Украйна, това ще ускори процедурата“, заяви зам. вътрешният министър Стоян Темелакиев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени