Connect with us

Нюзрум

Политиците се хвалят с морски палати за милиони

Published

on

Лъскави и скъпи палати за милиони левове притежават край морето български политици. Румен Овчаров, който e новодомец в 5-етажна вила до плажа в курорта Бяла, е най-скорошният, но не и единственият политик, който разполага с морска хасиенда, пише „Ретро“.

По лукс и мащаби в пъти го надминава почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който за поредно лято ще почива в морските си сараи в парк Росенец край Бургас. Имението на Сокола е на 3 етажа, но разполага с десетки помещения и наподобява хотелска сграда. Простира се на огромна територия от 8 декара, в която има частен басейн, пристанище, оранжерия, градини, както и пристройки за обслужващия персонал. Миналата година една от двуетажните сгради, разположена на самия плаж край имението, бе съборена след решение на съда, но резиденцията продължава да е със същите баснословни мащаби.

Сараите на Доган край Росенец 

Лидерът на ПП Кирил Петков пък има лятна вила буквално на метри от дивия плаж „Корал“ край Лозенец, където от години насам отмаря заедно с жена си Линда, трите им дъщери и баща си Петко.
Росен Плевнелиев пък притежава два морски имота – един у нас и един в Гърция. Българското му лятно имение в Черноморец след развода с екссъпругата му Юлиана остана за нея. Бившият държавен глава обаче все още ползва вилата си на гръцкия полуостров Атон, намираща се край елитния курорт Урануполи. Тя разполага със собствен басейн и огромна зелена градина с гледка към морската шир. Неотдавна Плевнелиев сподели, че вече нито един имот не се водел на негово име и е разделил цялото си имане между децата си.

Морското имение на Плевнелиев в Гърция 

Сега собственици на недвижимите му имущества са двамата му големи синове от Юлиана – Асен и Павел, както и 4-годишният Йоан, плод на любовта му с настоящата му съпруга – синоптичката Деси Банова. И трите му деца са в чудесни отношения и това лято отново всички ще почиват дружно в гръцката хасиенда, която разполага с частен басейн, обширен двор с палми, паркинг и се простира на цели 6 декара земя. Луксозното имение Плевнелиев придобива още през 2007 г. срещу 1 369 000 лв., но към днешна дата цената му е поне тройна.

Миналото лято пък стана ясно, че и Николина Ангелкова има планове да си построи летен палат. Бившата министърка на туризма от ГЕРБ е поредната известна персона, която се е сдобила с апетитен парцел на метри от морето в Созопол. Парцелът на Ангелкова се простира на обширните 3 декара и точната му цена е 557 412 лева. По документи се води земеделска земя, но статутът му винаги може да бъде променен и мястото да бъде годно за законни строежи. Имотът е вписан изцяло на името на бившата министърка, за която се говори, че е щастливо разведена с мъжа си Христо, от когото има дъщеря Далия.

Депутатката от ГЕРБ Екатерина Захариева пък притежава парцел в Гърция още от 2008 г., където в момента с мъжа ѝ – архитект Ангел Захариев, също си строят вила. По проект разгънатата площ на имота е от 320 квадратни метра. Строежът е стартирал още през 2019 г., когато Екатерина и мъжът ѝ са платили 262 081 лева. През 2020 г. са инвестирали още 96 036 лева в имота. Вероятно имението ще погълне доста средства, тъй като в момента се намирало на етап груб строеж. Тепърва предстоели довършителни дейности, както и обзавеждане. Не е изключено къщата да е предназначена и за продажба, тъй като е описано, че се състои от отделни студиа. Възможно е бившата министърка и съпругът ѝ, който е архитект по професия, да са решили да ги разпродадат. Предвид големия интерес и търсене на имоти в Гърция, особено от страна на българите, едва ли ще им бъде трудно. В декларацията ѝ пред КПКОНПИ обаче не е посочено в кой точно курорт на Гръцката Ривиера се намира техният имот.

Екатерина Захариева и мъжа й строят вила в Гърция 

Рекордьор по морски имоти бе бившият министър на транспорта Николай Събев. Шефът на „Еконт“ има 3 къщи и 6 апартамента в Созопол. Притежава и две имения на Испанската Ривиера, а общата стойност на всичките му резиденции е над 21 милиона лева. Бившият депутат от БСП – проф. Иво Христов, пък се шири в лятна вила в Царево, където е съсед на естрадната прима Йорданка Христова. Авторът на крилатата фраза, че „80% от населението са дебилни“, и съпругата му Николета от 2002 г. насам имат къща с двор в южния курорт, чиято квадратура не е съвсем скромна – 114 кв. м.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък живее в огромна къща до Варненското езеро, с която се е сдобил още през 2019 г. Имотът струва солидна сума, но депутатът твърди, че е на кредит и ще го изплаща в продължение на 20 години.

Костадин Костадинов има имот в луксозен комплекс край Варненското езеро 

„Половин“ Варна обаче са си купили семейство Лорер. Загубилият битката за еврокомисар Даниел Лорер и жена му Виолета притежават 6 апартамента в морската столица, като 5 от тях са собственост единствено на съпругата. Един дом с площ от 125 квадрата е разделен помежду им и според декларацията им пред КПКОНПИ е придобит през 2013 г. за 190 000 лева. Четири от петте апартамента на Виолета Лорер са ѝ дарени, а петият е купен през 2001 г. срещу смешните 29 000 лева. Семейството притежава и 2/6 от магазин във Варна. Лорер имат и две вили в морската столица. Първата е с площ от 729 квадрата и е купена срещу 58 674 лв., а втората е придобита срещу почти същата сума, но е с площ 916 кв. м. Семейството има три права на строеж във Варна. Притежават и по 1/6 от два парцела в Кранево. Отделно имат и нива край село Варвара до Царево. Общата стойност на имотите им гони милион по документи, но вероятно към днешна дата струват в пъти повече.

Даниел Лорер с жена си Виолета и децата им 

Във Варна свой собствен апартамент от години има и Кирил Добрев. Морското жилище на социалиста е немалко и се простира на 93 квадрата. Придобито е като наследство и се намира в елитен затворен комплекс, където със семейството му цяло лято си почиват.
Допреди да се раздели с младия си любим червената евродепутатка Елена Йончева също имаше вила в Лозенец и съседното до курорта село Велика. След раздялата с арх. Пламен Тодоров обаче съдбата на имотите е неясна. Той вече има нова половинка – негова колежка, с която станаха родители на син в началото на годината. Елена пък живее с общия им наследник в Брюксел.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени