Connect with us

Парламент

РЕКОРД: Комисията по имунитетите работи само 14 минути

Published

on

Едва 14 минути продължи първото заседание на комисията по имунитетите в парламента. Тя се събра за първи път, но не събра необходимия кворум и бе закрита.

Само петима депутати дойдоха – Рая Назарян от ГЕРБ, Димитър Найденов и Никола Минчев от ПП-ДБ, Николай Дренчев от „Възраждане“ и председателстващият Хамид Хамид от ДПС. БСП и ИТН не излъчиха свои представители.

Задачата на комисията бе да реши трябва ли да се откажат от депутатската си закрила от наказателни преследвания Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков.

Първоначално, депутатите не можаха да се разберат има ли кворум, или няма. Според решението на парламента за създаването на комисията, тя трябва да се състои от 12 души – по двама от всяка парламентарна група. На практика обаче избраните са осем, тъй като две от парламентарните групи не излъчиха свои хора в нея.

Никола Минчев застъпи тезата, че има, тъй като на практика комисията се състои от осем човека. Хамид обаче не се съгласи – според решението на НС трябва да са 12. Според него заседанието трябва да се гледа и при закрити врата.

За водещ на заседанието Хамид е бил посочен от председателя на НС Росен Желязков, тъй като парламентът не можа да се разбере за такъв. Депутатът на ДПС ще поиска от Желязков да изпрати запитване до наблюдаващите прокурори по делата на депутатите с поискани имунитети дали заседанията на комисиите ще бъдат открити, или закрити, тъй като това може да повлияе на разследванията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени