Connect with us

Fake Harvard

Извънредно от Брюксел: Премиерът Денков обяви важна свързана с Габриел

Published

on

„Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията. Явно това е процедурата, която е приета.

Това е номинация, знаете, че има още етапи“, това коментира в Брюксел премиерът акад. Николай Денков във връзка с избора на български еврокомисар.

В сряда председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова от ГЕРБ-СДС за кандидат за следващ български еврокомисар. Другият кандидат бе Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България „ПП-ДБ“.

„Г-жа Фон дер Лайен в предварителните 5 минути, в които бяхме насаме, каза, че е взела това решение. Каза аргументи, които аз няма да предавам – това беше разговор на 4 очи. Това, което се разбрахме, че официалното съобщение трябва да дойде от ЕК”, каза той по повод вчерашната си среща насаме с председателя на ЕК и дали е знаел за решението кой да бъде българският еврокомисар.

„Ще търсим общи действия. Ние смятаме, че в някои отношения има проблем с върховенството на закона.

Ще търсим как да изчисти всички проблеми и да действаме напред. Ще правя всичко възможно с Мария Габриел да стигнем до ротация“, заяви Николай Денков.

Той участва в среща на върна на Европейския съюз (ЕС), на която отново ще бъде обсъден европейският отговор на войната в Украйна и подкрепата за Киев.

Акад. Денков коментира и опита за бунт на Евгений Пригожин и ЧВК „Вагнер” в Русия: „Опитът за преврат показа, че този натиск в агресията навън е отслабил Русия отвътре. Не бих искал да казвам дали това е добро или лошо, защото една неставбилност ядрена държава винаги създава притеснения”.

„Най-доброто е да се стабилизира Русия и да изгегли войските си от Украйна”, добави той.

Най-четени