Connect with us

Нюзрум

Немският посланик излезе с позиция: България трябва да стане пълноправен член на Шенген

Published

on

„Относно пълноправното членство на България в Шенген имаме ясна и недвусмислена позиция. Федералният канцлер Шолц я заяви още през август миналата година в речта си в Карловия университет. Да, смятаме, че България следва да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Някои държави-членки на ЕС трябва все още да бъдат убедени в това, но и за това с удоволствие бихме подкрепили България. Що се касае до Еврозоната, България следва да изпълни така наречените „критерии за конвергенция“. Мисля, че към момента процентът на инфлация в България все още продължава да бъде проблем. Но отговорът е, че когато България изпълни критериите за конвергенция – да“.

Това заяви пред Нова ТВ нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк, която оглавява посолството на Федерална Република Германия в София от 26-ти януари 2023 г.

Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Посланик Планк е заемала множество високопоставени длъжности в Министерството на външните работи на страната си, включително пълномощник по стратегическата комуникация, а преди това е завеждала отдел „Икономика и човешка права“ в същото министерство. В периода 2012-2016 година тя работи като заместник-началник на кабинета на ГС на НАТО в Брюксел.

Според нея България, подобно на Германия, се оказа в една наистина много тежка ситуация заради руската агресия в Украйна.

„Заради много голямата си зависимост – наред с други неща – от руския природен газ. Силно впечатлена съм от това, колко бързо България успя да стане независима от него и да открие други пътища за доставки. На 1 октомври присъствах на откриването на интерконектора. После бяха сключени договори с Азербайджан за доставка на газ и втечнен газ и с Гърция и Турция за използване на газовата инфраструктура. Много се впечатлих от това колко добре и колко бързо България успя да компенсира тази липса. И между другото мисля – и това е лично мое мнение – че това открива много възможности за България и за Германия да покриваме нуждите си от енергия със зелени и регионални решения и да продължаваме да обсъждаме тези възможности с България. И със сигурност да научим много“, каза Планк.

Тя подчертава, че върховенството на правото е носещ стълб на Европейския съюз.

„Германия като държава-членка на ЕС следи какво става в България и други държави, в които има такова напрежение, така да се каже. И естествено се интересува много да възтържествува върховенството на правото. Но според мен най-голям интерес от правова държава България имат самите българи. Естествено подкрепяме усилията в тази посока. Според мен съдебната реформа е особено важна. По някои нейни елементи вече има взети решения от новия парламент. Съдебната реформа вярвам има централно място. И когато тя наистина се случи, това няма да е важно само за влизане в Шенген и еврозоната, а и за укрепване на доверието в правовата държава в България. Да. Много е важно. Следим събитията и подкрепяме всичко, което води до повече върховенство на правото“, категорична е тя.

„Ротация в Германия досега не сме имали, но трудни коалиции вече и ние сме преживявали. Ако следите политическите дискусии в Германия, ще установите, че тримата партньори от т.н. коалиция „светофар“, които в момента съставляват правителството, имат големи спорове помежду си по много теми и невинаги са на едно и също мнение. Но това е признак на една зряла демокрация. Ето защо желая на новото българско правителство наистина много успехи. В последните дни чувам – миналата седмица например бях в Стара Загора – и всички мои събеседници ми казваха „Слава Богу, вече имаме редовно правителство!“ Според мен това означава, че българските граждани са наясно за тези противоречия между двама или повече коалиционни партньори и че понякога има и спорове, но са много доволни, че има правителство и всички ние му желаем много успехи, защото това наистина е необходимо на страната“, коментира посланикът.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени