Connect with us

Нюзрум

Татяна Дончева попиля ПП-ДБ: Тия нямат абсолютно никакъв капацитет

Published

on

“Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат абсолютно никакъв капацитет нито да измислят страничката с текста, нито да си събират гласовете, за да го променят, да разберат дали трябва да има главен прокурор или не.“

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ Татяна Дончева лидерът на „Движение 21“, част от „Левицата“. Според нея темата с промените в Конституцията е сериозна и импровизациите трябва да спрат, защото ПП-ДБ нямат капацитет за промяна на главата за съдебната система.

„На практика Гешев беше свален след като Бойко Борисов го предаде, без промяна в съотношението на силите това не беше възможно. Отстраняването на Гешев е дълга битка и не само с него, а и с хората, които го измислиха“, коментира Дончева.

По повод делото „Барселонагейт“ юристката напомни, че законът трябва да се прилага еднакво за всички. Тя заяви, че още в периода 2005-2009 година са започнали политическите разговори за необходимостта от промяна в съдебната система, защото не е функционирала ефективно – нещо, на което европейските партньори са ни обърнали сериозно внимание.

“Това се очерта като хронична слабост и трябва да намери своето решение”, подчерта Дончева.

Според нея има три дискусионни елемента, които са най-важни – устройството на прокуратурата, мястото на следствието и неговата конституционна уредба. Темата със следствието и неговото място била поставена на дневен ред още 1997 г., заради очерталите се конфликти между екипите на МВР и следствието.

„Това, което се прави в момента обслужва само един въпрос: Може ли Гешев да уволни Сарафов, а сега след като вече не може, дали Сарафов може да уволни Ясен Тодоров, който вероятно ще трябва да замества Сарафов като шеф на следствието. Трябва да се спре с тези импровизации“, коментира Дончева.

Тя заяви, че “Левицата” настоява за създаването на орган към председателя на Народно събрание или към министъра на правосъдието, в който “да се събере цялата сериозна юридическа експертиза – европейските ни съдии, ключовите конституционалисти, бивши върховни съдии, живите депутати-юристи от Великото народно събрание”, за да стигне до консенсусно разбиране кои пунктове трябва да се променят, защо трябва да се променят и какво се цели с промяната.

Накрая тя направи следния коментар: „Има много перспективи в това, което се случва в момента, но не ги намирам в това Гешев да започне да прави разкрития, защото знам, че Гешев може само да образува дела и да арестува, но да изкара дела, да ги защити обществено и международно не може. Обаче сбиха се лобитата с интереси. В момента ВСС смята, че нещо ще запази от позициите си като изтика Боби Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главния прокурор. Не, няма да стане! Ще е супер временно и никого няма да устрои. Даже и Пеевски смята, че той ще е тоя, който ще държи контролния пакет. Не, Пеевски, и ти няма да си, и ти си пътник! Всички тези хора трябва да си заминат и много е важно за политическите сили да не се занимават с това кой на късата отсечка е надделял. Гледайте хоризонта! Изберете час по-скоро нов ВСС. Час по-скоро! Не чакайте да променяте конституцията, защото ще се задълбаете в тази промяна и до никъде няма да изкарате. Конструирайте нов Висш съдебен съвет, махнете сегашния.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени