Connect with us

Нюзрум

Политолог разкри какво се търси в НС, без реално взаимодействие

Published

on

ПП-ДБ изпълниха почти всички изисквания на т. нар. първа политическа сила, именно в стремежа си да могат да съставят правителство, коментира пред Радио София политологът и преподавател в НБУ Иван Начев.

„Правителство, разбира се с втория мандат, т.е. те действително са отстъпили от анти ГЕРБ позициите си, но в името на нещо, което от самото начало на този парламентарен сезон беше поставено на дневен ред, именно да се постигне съгласие, за да се направи правителство“, каза политологът.

По отношение на предложения от ПП-ДБ проектокабинет по-рано тази седмица с имена само от двете партии, Иван Начев коментира, че именно такова е било условието на ГЕРБ от самото началото – да се говори по-скоро за политики, отколкото за имена.

„Даже и в днешната среща и всички разговори, които наблюдавахме през тази седмица видяхме, в известен смисъл, тези две възможности – едната за кратък кабинет за няколко месеца, която възможност, според мен, не е адекватна на политическата ситуация и другата – за по-дългосрочен кабинет“, добави Начев.

По думите му е създадено усещане, че се търси форма на коалиция, без реално взаимодействие с партньорите.

„Това го наблюдаваме и от предишни коалиционни формати, където като че ли министрите от различните партии всъщност превръщаха министерствата в своего рода феодални владения и много трудно можеше и тогава да се говори за такава коалиционна политика. Това не е добре. Много е важно това правителство да има политическа подкрепа“, обясни политологът.

Иван Начев допълни, че и предишните избори, и този избор не водят до нови резултати, а нови парламентарни избори, вероятно ще доведат до същата и близка до нея конфигурация. Според него българският гласоподавател все още упражнява правото си на вот емоционално.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени