Connect with us

Нюзрум

Некъпан депутат предизвика нов спор в НС, ето кой е той

Published

on

„Още сутринта вицепремиерът Пеканов е предупредил, че в 14:45 часа има работен ангажимент“, обясни зам.-председателката на парламента Росица Кирова. Затова тя предложи депутатите да изкажат отношението си по въпроса, след което да даде почивка, докато не се върне Пеканов.

Взеха да се подиграват всички с нас. Всеки имал някаква работа, решил и си тръгнал.

Ние ще чакаме до четири часа той да реши да се освободи и да се върне. Това Народно събрание ли е или какво е?„, попита Маноил Манев от ГЕРБ и го обвини, че дори си е забравил папките в пленарната зала.

„Да си продължим по процедурата, да си изразим отношенията и министъра, който толкова бързо си тръгна, че си забрави папките и тефтерите, да намери начин да се върне“, призова Манев, а колежката му Кирова обясни, че не ги е забравил, а ги е оставил, защото ще се върне.

Депутатите от НС все още се опитват да гласуват състава на парламентарните комисии в 49-ия парламент.

Те включиха две нови точки в дневния си ред – избор на постоянни комисии и проект на решение за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). 

Но така и не могат да постигнат нужния консенсус и да стигнат до гласуване.

Георги Свиленски от БСП поиска от депутатите да изберат най-сетне председатели на комисиите, и затова и призова първите две политически сили: „Трябва да се изберат комисии и те да започнат работа. Моля ви да се разберете какво правите, дори няма да коментирам какво е поведението ви в момента“.

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) му отговори: „Стига с това. Хвърляте само някакви гръмогласни думи. Ако бяхте оставили само ГЕРБ и ПП-ДБ да бяха гласували само, щяхте да видите, че нямаше да има мнозинство“.

„Г-н Ананиев, 43 народни представители от ПП са гласували за това в момента да разглеждаме избора на председатели на комисиите, моля ви още веднъж решете се какво искате“, репликира Свиленски. 

„Няма консенсус от парламентарните групи за избор на ръководствата на парламентарните комисии, затова ви предлагам следното: Комисиите трябват да заработят, защото имаме важни закони.

Вие ще ги свикате по ваше желание, но няма да има кой да ги води, нали така? Ако не приемем предложението на г-жа Атанасова, комисиите няма да заработят.

Има  други политически механизми, но те трябва да са законни. Или просто отлагаме въпроса за следващата седмица“, каза от трибуната на НС Йордан Цонев от ДПС в обръщение относно изказването на Настимир Ананиев от ПП.

Цончо Ганев от „Възраждане“ изрази мнение, че се чувства ужасно неудобно от случващото: „Има жесток бойкот от страна на „Продължаваме промяната“ в момента. В миналия парламент по същия начин беше бойкотирана съдебната реформа от същите представители на същата група.

В момента тук се разиграват такива театри… Хайде да не отлагаме, а още сега да разрешим проблема и да си свършим работата. Вие сте патерица на ГЕРБ и ГЕРБ няма обаче да ви дадат правната комисия. За пореден път сте подведени и използвани“.

„Не става тук един некъпан човек да ни говори за полови органи. ПП и онези от коалицията им саботират работата на НС и искат да се приеме само закона за домашното насилие, за да може НПО-та им да взимат пари от Америка“, продължи Ганев.

От ПП-ДБ поискаха Ганев да бъде наказан заради изказванията му и обвиниха председателя на парламента Росен Желязков, че не взима отношение и по-този начин става съучастник на тона, който се води в НС.   

„Тази дискусия, която водим в последния час,забива последния пирон в парламентаризма„, обяви от своя страна Кристиан Вигенин и допълни: „Ние ясно сме заявили, че трябва да се изберат комисии и парламента да започне работа. Нашата парламентарна група напуска залата и ще се върнем, когато приключи този водевил„.

След продължили повече от час бурни дебати депутатите все пак гласуваха допълнение към правилника си за работа, което дава възможност да заработят постоянните комисии. Проектът, предложен от Десислава Атанасова, предвижда, когато няма избрано ръководство на парламентарната комисия, заседанието ѝ да се води от определен от председателя на Народното събрание неин член.

Не беше приета редакцията на ПП – ДБ, когато няма избрано ръководство на постоянната комисия, първото ѝ заседание да се води от определен от председателя на парламента неин член. 

Решението влиза в сила от обнародването му в „Държавен вестник“, това означава, че идния вторник ще бъде публикувано, обяви председателят на парламента Росен Желязков.

Считано от вторник или по искане на една трета от депутатите в съответната комисия, или по инициатива на председателя на НС и в зависимост от свободните стаи, ще бъдат свикани заседания на всички постоянни комисии. Те ще бъдат председателствани от председателите им в миналия парламент.

Ако те в момента не са депутати – от представители на съответната парламентарна група,  комисиите, председателствани от „Български възход“ ще вземе „Има такъв народ“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени