Connect with us

Нюзрум

Сарафов разкри: Бомбата е дело професионалисти, задействана е електронно

Published

on

Бомбата, която е била заложена пред кортежа на Иван Гешев, е била самоделно направена. Тя е дело на професионалисти, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на извънреден брифинг.

„Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив, взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за мощен взрив и за много добра насоченост“, добави директорът на Националната следствена служба.

Той уточни, че в огледа вчера на мястото на инцидента освен представители на българските служби е участвал и израелски експерт по контратероризъм.

Взривното вещество с еквивалент на 3 кг тротил „Въпрос на може би частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не с предния десен калник. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила“, заяви Сарафов.

Самоделният взрив е бил задействан електронно, това може да е станало и от голямо разстояние, посочи Сарафов. И допълни, че извършителите трябва да са имали пряк визуален контакт, за да знаят кога да задействат бомбата. Това е могло да стане и чрез обаждане по мобилен телефон.

Израелският специалист, присъствал на огледа, изразил възхищение от човека, изработил бомбата и е устроил засадата. 

Директорът на националното следствие отрече появилата се информация за открито второ взривно устройство.

Той каза още, че се търсят се веществени доказателства, включени са и кучета. По трасето, по думите му, има и много камери, които ще се вземат предвид.

„В България отдавна не е имало атентат с взривно устройство, може и чужденци да са създателите му“, каза още Сарафов. От думите му стана ясно, че вече се знае химичният състав на бомбата. 

„Очаквам държавата да вземе всички мерки. Тук е засегната държавността, тук е засегната страната. Независимо кой е главният прокурор, той олицетворява една институция“, посочи още той. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени