Connect with us

Нюзрум

Големи новини за България! Брюксел реши готови ли сме за Шенген

Published

on

Конференция за разширяването на Шенгенското пространство и ключовата роля на България за сигурността по границите на ЕС започна в Европейския парламент по инициатива на евродепутата от ГЕРБ -ДПС Емил Радев.

Форумът ще бъде открит с видео обръщения на председателя на ЕП Роберта Мецола и министъра на вътрешните работи на Испания и представител на Председателството на ЕС Фернандо Гранде–Марласка Гомес. Участие в конференцията ще вземат главният прокурор на България Борислав Сарафов и постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров.

„Страната ни покрива всички критерии. Ветото на 2 държави не засяга само нас, засяга голямата идеята за свободно движение на хора стоки и капитали, на коетo Eвропа дължи най-голямото си конкурентно предимство“, посочи Емил Радев. Той отбеляза, че основният мигрантски поток не минава през страната ни. „Като добавим внасянето на допълнителни и неоснователни ограничения, като отпадналия вече мониторингов доклад, неизбежно се засилва впечатлението, че правилата на играта не важат еднакво за всички държави. Не един път ЕК и ЕС дадоха категоричен знак към Съвета че присъединяването ни трябва да е час по-скоро“, каза евродепутатът.

Радев обясни, че конференцията е, за да даде сигнал, че България е заслужила своето място в клуба на свободни пътуващите нации и не бива да бъде делена от останалите с физически или политически граници. „Икономическият ефект от неприемането ни в Шенген е огромен. Опашките на границите носят огромни загуби на българския и румънския бизнес, те са за стотици милиони годишно. Загуби има и за чуждестранните инвеститори и потърпевши са цели отрасли“, отбеляза той. 

Най-четени