Connect with us

Гербери

ЕКСКЛУЗИВНО: Ето кой влиза в кабинета на ГЕРБ, заради ината на ПП

Published

on

ГЕРБ са готови със структура и състав на кабинет, в който влизат знакови политически лица, пише Труд бг, позовавайки се на свои източници в партията на Бойко Борисов.

Политолози коментираха пред изданието, че ходът е знаков и е в отговор на вироглавството на ПП-ДБ категорично да отказват участие в правителство на паритетен принцип.

В него двете първи политически сили в парламента трябва да споделят отговорността за управлението на страната, която е изправена пред финансова и икономическа криза.

От ГЕРБ поискаха до неделя ПП-ДБ да представят състава на проектокабинета си. Академик Николай Денков, сочен като най-вероятния претендент на ПП-ДБ за премиер, обяви, че нямат готовност да предложат конкретни имена и че по-важно е да се изработи програма с общи приоритети.

Последно от ПП-ДБ обещаха във вторник (б. р. днес – 2 май) да съобщят имената на кандидатите за министри, които ще са политически лица.

Контролирано изтекоха имената на Николай Денков, на Кирил Петков (за вицепремиер, отговорящ за силовите ведомства), на Асен Василев (за вицепремиер и финансов министър) и на Атанас Атанасов (за вътрешен министър).

При съставянето на списък с кандидати за министри в коалицията ПП-ДБ са се сблъскали с няколко сериозни препятствия – свръхпретенции от Атанас Атанасов, на фона на тотално нежелание и дистанциране на Христо Иванов от участие на техни кадри в подобни списъци, както и лансиране от ПП на хора от кръга на Кирил Петков.

Експерти коментираха, че е логично след изявленията на ПП-ДБ, че ще заложат на партийци, от ГЕРБ да има огледална реакция, спестяваща критики, че някой се крие зад експерти, които няма как да носят политическа отговорност.

Излъчвайки политически лица, които са се доказали и с експертиза, ГЕРБ дава сигнал към избирателите си, че са готови да носят отговорност и няма да избягат от ангажиментите, поети по време на предизборната кампания, коментираха експерти.

В партията на Бойко Борисов имали готовност да предложат и експертен кабинет, но ситуацията в момента изисквала друг подход, категорични са депутати.

Затова през почивните дни от банката с кадри на ГЕРБ бил съставен дълъг списък с партийци, за проектокабинет – за всяка министерска позиция имало по трима възможни кандидати.

В списъка, с имена на първа позиция са предимно хора, които вече са били министри в правителства на Бойко Борисов (вж. списъка), както и такива, които бяха предложени като проектосъстав на кабинет през април 2021 г. Все още имало известни колебания кой да получи първия проучвателен мандат.

Структурите на ГЕРБ от цялата страна, настоявали това да е Бойко Борисов, но самият той вече няколко пъти каза, че няма да е кандидат за премиер.

Проектокабинет на ГЕРБ

Министър-председател – Бойко Борисов / Даниел Митов

Заместник министър-председател европейските фондове – Томислав Дончев  

Заместник министър-председател и министър на отбраната – Румен Христов

Заместник министър-председател демографската и социалната политика – Деница Сачева

Финанси – Кирил Ананиев

Вътрешни работи – Христо Терзийски

Регионално развитие и благоустройство – Александър Иванов

Външни работи – Екатерина Захариева

Правосъдие -Десислава Ахладова

Образование и наука – Красимир Вълчев

Здравеопазване – проф. Костадин Ангелов

Култура – Калин Вельов 

Околна среда и води – Ивелина Василева 

Земеделие и храни – Десислава Танева 

Транспорт, информационни технологии и съобщения –   (все още се обсъжда)

Е-управление- Георг Георгиев

Икономика – Делян Добрев

Енергетика – Жечо Станков

Туризъм – Деница Николова

Младеж и спорт – Красен Кралев

Нидал Алгафари, политически експерт: Излъчването на политически кабинет показва, че партията е силна 

Излъчването на политически кабинет е доказателство, че партията е силна. ГЕРБ опитаха всякакви разговори за експертно, за национално отговорно, за техническо правителство.

Видяха, че не може да се случи и са длъжни пред другите формации, пред обществото и пред техните избиратели да покажат, че имат кабинет. Това би било знак, че партията ГЕРБ има достатъчно кадърни хора, хора които могат да извадят страната и да решат проблемите.

Логично е и би трябвало един такъв кабинет да бъде оглавен от Бойко Борисов. Той е лидерът на партията, като е победила на изборите, той е човекът с най-дълъг опит в политиката и управлението. Аз не зная да има в ГЕРБ някой по-подготвен от него.

Излъчването на политическо правителство е по-скоро да се покаже на избирателите самочувствие и увереност.

Такова правителство е трудно да се случи в момента, при този парламент, в който или ще има един по-широк консенсус и тогава да участват политически фигури от всички формации, или да оставят г-н Радев, който си харесва служебните кабинети.

Проф. Румяна Коларова, политолог: При радикален ход на ПП, ГЕРБ има потенциал да предложи кабинет 

През тази седмица ГЕРБ ще трябва да направят своя избор, най-вече в зависимост от обстоятелствата. Ако са постигнали съгласие с ПП-ДБ или дори ако проектокабинетът предложен от “вторите” е приемлив за “първата партия”, ГЕРБ ще трябва да върнат мандата си неизпълнен, но при публично обявен състав на кабинета предложен от ПП-ДБ.

Това в никакъв случай не е загуба на авторитет, защото Борисов беше активната страна и на практика ПП-ДБ се ангажираха да предложат кабинет преди връчване на първия мандат.

Все по-малко вероятно е ПП да предложат кабинет на паритетен принцип, който да включва политици посочени или одобрени от ГЕРБ.

Но, ако сред проекто министрите няма знакови политически фигури, т. е. ако профилът им е по-скоро на експерти или добри управленци, тогава има възможност за работеща формула.

Но ако ПП предложат правителство с водещи политически фигури, без да допуснат обсъждането на състава му с ГЕРБ, тогава задължително с първия мандат партията на Борисов трябва да предложи свой “кабинет на малцинството”. Няма логика той да включва водещи политици от ГЕРБ.

По-вероятно е да бъде експертен, защото тогава вероятността да получи подкрепа при гласуване в зала нараства.

Но подобен кабинет ще изглежда още по-приемлив, ако включва хора с политически опит. Например, ако Симеон Дянков се съгласи да бъде номиниран за финансов министър, или дори за министър-председател.

Министри от служебните кабинети на президента Плевнелиев като Калин Христов, Илияна Цанова, Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Йордан Христосков, Велизар Шаламанов, Йордан Бакалов също биха допринесли за публичния авторитет на идеята за експертен кабинет.

ГЕРБ има потенциал да номинира министри, които дори и да не получат парламентарното одобрение, ще наклонят везните на общественото мнение в полза на идеята за експертен кабинет, приет ако не с първия, то с третия мандат.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени