Connect with us

Нюзрум

КНСБ скочи срещу Асен Василев! Ето какво мислят за промяната на данъците

Published

on

От КНСБ смятат, че промяна на данъчните ставки, еднократен данък върху генерираните свръхпечалби и възстановяване на всички ставки по ДДС са начините за разработване на социален бюджет с приемлив дефицит, съобщават от БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира твърдението на бившия финансов министър от ПП Асен Василев, че е възможен бюджет без орязване на социални разходи и без вдигане на данъци:

„Радвам се, че се обещава да не се пипат социални разходи, но това не може да стане само с увеличени данъчни приходи от събираемост при настоящите ставки. Трябва да се пипнат по някакъв начин данъците. Кои точно данъци и как да се пипнат е въпрос на решение, което парламентът трябва да предложи. Най-правилното решение за нас е комбинация от стъпки, в това число и някои нови данъчни решения – ребалансиране на двата преки данъка, тоест в момента е нужно увеличение на корпоративния данък и намаляване на данъка върху доходите“.

Сега на ход са политиците в парламента, каза още Димитров и предупреди, че синдикатите подготвят специална акция:

„Ще направим кошница, този път истинска кошница, какво може да се купи с нетния размер на минимална заплата и с нетния размер на минималната пенсия. Ще напълним тази кошница, ще я сложим пред парламента и ще питаме депутатите могат ли с тази кошница да изкарат месеца“.

Най-четени