Connect with us

Нюзрум

Министър се похвали с невиждани резултати срещу инфлацията

Published

on

В сферата на енергетиката постигнахме най-категорични резултати срещу високата инфлация. Те се дължат на серия действия и мерки от страна на служебното правителство, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов по време на парламентарния контрол в НС.

Диверсификацията, гарантирането на нужните количества природен газ, осигуряване на подкрепа за бизнеса – всичко това бяха действия, които оказаха своето въздействие, категоричен бе той.

В рамките на предходния мандат също така инициирахме и преговори с „Лукойл“ за преместване на икономическата им дейност в България и проучване на пазара на горивата, с предприемане на действия за овладяване на цените им. Мога да отбележа, че към днешна дата отчитаме намаление на горивата между 25-30% сравнение с ценовите нива, които плащаха българските граждани, когато служебният кабинет пое управлението на страната.

Едновременно с това в бюджета са постъпили 189 млн. лв. от данъците на „Лукойл“ с тези средствата в момента се финансират редица компесаторни мерки за гражданите, отбеляза Стоянов.

Служебното правителство започна работа през август миналата година, в условия на най-високата отчетена инфлация в България от 1998 г. досега. Тогава редица анализатори, коментираха, че сме в началото на период, на стръмно качване и пика на инфлацията ще бъде през лятото на 2023г.

Радвам се, че днес може да отчетем, че всички предприети мерки и тази прогноза не само, че не се осъществиха, а и отчитаме все по-голям спад на инфлацията.

Стоянов припомни, че през септември е стигнала до 18,7%, след това е започнал спад и в момента по данни на НСИ за март е спаднала до 14%.

Министър Стоянов отбеляза, че когато служебният кабинет е започнал работа, България е била на пето място по ръст на инфлацията, а след всички предприети мерки, в момента сме в средата на класацията и заемаме девета позиция.

„При производствените цени също могат да се отбележат оптимистични данни“, отбеляза той.

Общият индекс на цените на производител в страната нараства през февруари с едва 8,9% спрямо година по-рано. Това представлява рязко забавяне на производствената инфлация от рекордните 56,8% през септември 2022, посочи Стоянов. 

На фона на всичко свършено и наблюдаваният спад на цените на редица компоненти, при хранителните продукти обаче,  се наблюдаваше задържане на цените, обясни икономическият министър.

По тази причина още в началото на настоящия мандат на кабинета заявихме категорично, че това ще бъде приоритет. Мисля че направеното през последните седмици в тази област беше максимално публично, добави той.

Стоянов раздели действията от свършеното, относно цените при храните в 3 основни направления: контролна, нормативна, информационна и припомни за създаденият информационен портал за наблюдение на цените на част от хранителните продукти в малката потребителка кошница.

Такива информационна система и сайт е трябвало да съществува преди много години, смята Николов. Благодарение на нея можеха, да се избегнат много от пазарните аномалии при храните, на които бяхме свидетели последно време. 

Най-четени