Connect with us

Нюзрум

Тошко Йорданов разкри: ще бъде ли ИТН златният пръст в новия парламент

Published

on

От нашите гласове не зависи дали ще има правителство, основната ни цел е да бъдем коректив. Ще гласуваме както мислим, че е правилно спрямо конкретното гласуване. Това заяви пред bTV депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

„Дали ще има правителство, или не, зависи от тях, ние не сме златния пръст, който може да реши едно или друго“, подчерта той.

Ако ПП и ГЕРБ решат служебния кабинет да стане редовен, това ще е тяхно решение. Ние сме 11 човека, от нас не зависи крайният резултат.

Това трябва да го обсъдим с колегите. Тази идея ми се струва екзотична“, каза още Йорданов.

На въпрос биха ли се включили в някаква коалиция, той заяви, че към момента никой не е канил ИТН, никой не е говорил с тях и никой нищо не е предлагал.

„Ако сметнем, че е правилно, бихме участвали в кабинет, ако ни поканят.

От коалицията ни с ПП няма огорчение, а научени уроци. Един от тях е, че да си сляп коалиционен партньор е по-вредно за държавата, отколкото да си казваш мнението. Ако бяхме казвали по-рано мнението си, щеше да е по-добре за държавата“, посочи Тошко Йорданов.

„Всички неща, които се говореха от бившите ни коалиционни партньори, се оказаха лъжа“, добави депутатът.

Попитан дали ИТН ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за шеф на парламента, Йорданов заяви, че има 2 варианта за избор на председател на парламента.

„Парламентарната етика изисква да се избере кандидатът на най-голямата политическа сила. В този парламент няма мнозинство, има партия, спечелила изборите.

В момента ПП предлагат нещо, което е противоконституционно. В конституцията ясно е разписано за председателят на Народното събрание. Аз разбирам, че голяма част от представителите на ПП не уважават конституцията“, каза той.

В Конституцията ясно е разписано за председателя на парламента. Ние ще спазваме парламентарната етика. Ако бяха победили ПП или БСП, щяхме да приемем, че те имат право да имат председател.                                                                                           

От ИТН ще постъпваме и гласуваме както мислим, че е правилно“, подчерта той. И добави, че ако ПП и ГЕРБ се договорят нещо друго на срещата си, ИТН ще прецени как да действа.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени