Connect with us

Нюзрум

Топ политолог разкри: ПП и ДБ са в ужасна ситуация, нямат верен ход

Published

on

На обща пресконференция в петък, 7 април, ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Доколко очаквана бе тази позиция и какви са оттук нататък шансовете да бъде съставен редовен кабинет след петите парламентарни избори?

„Позицията, изразена днес, бе очаквана след първата реакция на Кирил Петков и Асен Василев преди няколко дни. ДБ бяха поставени пред свършен факт. Реториката на който и да било от лидерите на ДБ ставаше безпредметна. Всяко друго изказване щеше да означава разпад на коалицията“.

Това коментира пред Епицентър политологът Георги Киряков.

Ето цялата му позиция:

Вариантите пред Бойко Борисов са същите, каквито бяха и преди, когато ГЕРБ бе първа политическа сила. Единият е да се опита да състави мнозинство, което преди не успяваше да направи по ред причини. Сега той пак тръгна с тактика, която може да наречем извиване на ръце.

Например: няма да гласувам бюджета без предварително споразумение за коалиция. Тръгна и с изявлението, че е най-готов да управлява с ПП и ДБ като евроатлантически партии.

След отказа остава вариантът за коалиция около ГЕРБ – или тип „хартиена коалиция“ с БСП и ДПС, за което има достатъчно мандати. Или още по-широка коалиция, включвайки и ИТН, ако искат да разпределят отговорността между повече политически сили. „Възраждане“ няма да участват в никаква форма на сътрудничество с нито една партия, ако правителството не е с мандата на партията и при нейните условия.

Шанс за втория мандат?

ПП и ДБ няма да си позволят да правят коалиция с ДПС и „Възраждане“, но биха си позволили с БСП и ИТН. Няма обаче да им стигнат мандатите за мнозинство. И мисля, че изобщо няма да тръгнат да правят такава коалиция.

Ако ПП и ДБ не подкрепят правителство на ГЕРБ, както вече заявиха, не виждам шанс ГЕРБ да подкрепят техен проектосъстав с втория мандат. Очаквам партията на Борисов да отговори реципрочно.

Връщането на парламентарната република в тази ситуация няма как да стане. Възможно е в рамките на 49-ия парламент да се гласуват някакви закони, включително бюджет. Възможно е да се упражнява парламентарен контрол. Но толкова.

Шестите парламентарни избори наближават.

Те наближиха още при първите индикации, че Борисов трудно ще се съгласи на големи компромиси и особено след първите изявления на Петков и Василев. Сега стават много по-вероятни. При това говорим за бързи избори през лятото, а може да има и „две в едно“ през есента.

ПП и ДБ са в ужасна ситуация. Те поемат риск и в двата случая – да не влязат в правителство с мандат на ГЕРБ, както обявиха, или да продължим изборния цикъл. В единия – с отказа да влязат в коалиция, рискът е голям. В другия – съгласие да влязат в общо управление под каквато и да било форма – още по-голям!

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени