Connect with us

Нюзрум

Ексклузивно! Социолог обяви кои две партии са изненадата на изборите

Published

on

През целия ден избирателната активност вървеше малко по-висока, отколкото предишния път. Ще видим и официалните резултати от ЦИК, за да преценим дали наистина е било така. Това, което трябва да знаят хората, е, че това са изцяло прогнозни резултати.

Нищо не е решено още. Всичко е възможно. Това заяви пред България Он Ер социологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев.

По думите му, докато не се обявят финалните резултати, нищо не е ясно.

„Това, което се случва между първите две, е фотофиниш. За първи път от няколко години насам. Голямата изненада е „Възраждане“, която изпреварва ДПС с близо над пункт разлика. Трябва да се изчака и вота от чужбина. „Възраждане“ явно с кампанията си за провеждане на референдум е успяла да генерира допълнителни гласове, които да я подкрепят.

БСП почти 10% – тук до голяма степен виждаме, че няма ерозия, поне на този етап, което се дължи на хартиената бюлетина, която беше върната“, допълни Тачев.

Според него втората изненада е „Има такъв народ“, които са на ръба от влизане в парламента.

„Български възход“ дори не успява да доближи бариерата, за което има различни интерпретации. Изключително труден начин за съставяне на правителство, който не може без първите две политически формации. Ако говорим за форма на правителство – трябва да е минимум между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, защото комбинации има различни, но някои фактори говорят, че няма как да се случи без тях“, поясни социологът.

Тачев смята, че правителство на малцинството преди местните избори, подкрепяно от ГЕРБ/СДС, би вкарало ПП-ДБ в плаващи мнозинства, от които партията на Борисов би имала полза, защото ще могат да бламират правителството: „Надявам се да се намери някаква формула, макар да изглежда доста трудно“, каза още той.

Най-четени