Connect with us

Нюзрум

От забравен включен микрофон изтече много пикантна полемика в ЦИК

Published

on

ЦИК наложи поредно наказание на кандидат-депутата Боян Расате. Казусът бе обсъден на заседанието на Комисията в събота. Любопитен обаче бе диалогът, който членовете на ЦИК проведоха, докато гласуваха, вероятно мислейки, че няма включен микрофон.

Сигналът срещу Расате дошъл от Съвета за електронни медии (СЕМ). Той бил по повод предизборен дебат, излъчен по БНТ2.

Според СЕМ кандидат-депутатът призовава за насилие срещу определени групи граждани, като казва: „Да бяхме разстреляли няколко предателя, заради които България се намира в това положение“ и „Да им се ударят няколко тояги по гърба“.

Влиза в спор с кандидата Пирин Несторов от коалиция „Неутрална България“, който го апострофира с думите, че е горд, че е комунист и ще му даде после пистолет, за да го разстреля. 

Расате отвръща: „С удоволствие“. По отношение на опонента си казва, че е „тъп“ и „нагъл“. По-нататък в диспута Боян Расате отново заявява, че с удоволствие ще разстрелва хора. При споменаване от Несторов на Лайпцигския процес и Гьоринг, Расате използва нацистки поздрав в студиото, се посочва в решението на ЦИК, с което се установява, че последният е извършил „нарушение на добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, чрез призоваване в предизборната си агитация за насилие срещу определени групи граждани“. 

Председателят на изборния орган Камелия Нейкова пък следва да му състави акт за това.

Интересен обаче е диалогът между членовете на ЦИК, който се чува, докато тече гласуването. Те вероятно не осъзнават, че в този момент микрофонът на Нейкова е включен.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов обяснява, че изгледал цялото предаване и установил, че още двама-трима са извършили нарушения.

„Въпрос на решение – ще ги санкционираме“, отговаря му колежката му Росица Матева, която е и говорител на Централната избирателна комисия.

Томов коментира, че би следвало да се изчака нов сигнал от СЕМ, но Матева се учудва: „Ама защо? СЕМ не е необходимо да ни сезира, ние можем да се самосезираме.“

„Хубаво“, отвръща Цветозар Томов и заявява, че ако му остане време, ще подготви проекторешения за установяване на нарушения и на другите кандидат-депутати.

Следват коментари на членове на ЦИК доколко е редно да се гледат целите предавания. В един момент женски глас, вероятно на секретаря на Комисията Севинч Солакова, възроптава: „Няма да ти плаща никой вредни… да гледаш цялото…“

Другият член на ЦИК, излъчен от ДПС, Ерхан Чаушев обаче реагира възмутено в характерния си стил: „Стига бе, унасяме се. Ако дойде сигнал, ако някой повдигне въпроса, ще се произнесем по него. Какво, какво, какво правим въобще…“

След като обясняват на Чаушев, че го чакат да гласува, той натиска копчето, с което се слага край на спора.

Най-четени