Connect with us

Нюзрум

Политолози с разкрития за кабинет след вота и намеренията на партиите

Published

on

Правителство вероятно ще бъде съставено на евроатлантическа основа. Въпросът е дали ще пребори инфлацията и ще направи гражданите способни да преодолеят кризата. Всички партии, които искат да направят правителство, искат да свиват разходите.

Това каза за „Твоят ден“ политологът проф. Мария Пиргова. 

По думите ѝ на едрия бизнес такова правителство е крайно необходимо, за да влезем в еврозоната, но за гражданите не е така.

„Големият бизнес да не плати за ковид кризата, това искат евроатлантическите партии.

Advertisement

Просто да има правителство означава почти нищо, защото е важно какво ще е то и каква ще е политиката му. Гражданите искат да се озапти инфлацията и да се отстрани прякото участие във войната“, посочи тя.

И допълни, че е време работодателите да спрат да се оплакват и да се помисли за повишаване на доходите.

Социологът проф. Румяна Коларова от своя страна смята, че ситуацията след изборите ще бъде нова и партиите ще бъдат длъжни да съставят правителство. Това ще се случи, ако прогнозите на социолозите се сбъднат.

Когато се говори за съкращаване на разходите, се има предвид да се премахнат данъчни облекчения, които бяха въведени временно, за да се балансира бюджета. Говори се и за други мерки за балансиране на бюджета. Големият проблем е не само инфлацията или данъчните облекчения, а липсата на публични инвестиции“, заяви тя.

Според нея блокираното финансиране на ПВУ прави невъзможна каквато и да е идея за бюджета.

Advertisement

„Затова първата стъпка е редовно правителство, което да размрази инвестициите. Правителство на малцинството ще бъде неефективно решение“, подчерта проф. Коларова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени