Connect with us

Нюзрум

Експерт посочи кой вот е по-опасен от купения

Published

on

От 2014 г. насам има силно изпразнени ромски квартали и намаление на купения вот. Корпоративният вот обаче увеличава влиянието си. Има по-висока полицейска активност, но и хипотеза, че заради хартиените бюлетини отново ще има ръст на купения вот. Това ще си проличи по увеличаването на изборната активност на определени места. Това каза за „Твоят ден“ Тихомир Безлов, главен експерт „Сигурност“ в Център за изследване на демокрацията.

По думите му проблемът с корпоративния вот се е задълбочил. „Засилило се е влиянието му във времето. Извън най-големите градове бизнесът много добре знае кой как гласува и как трябва да гласува. Там тече голям пазар, бизнесменът гледа на политиците като на голяма инвестиция и гледа да диверсифицира риска. Голямото инвестиране ще бъде в местните избори, защото там залогът е по-голям. Да кажем, че ще имаме 150 000 гласа повече заради връщането на хартиеното гласуване, проучванията ще покажат дали по-възрастните ще се активизират“, коментира той.

Марио Русинов от Антикорупционния фонд посочи, че контролираният вот е по-голям проблем от купения. „Такива проблеми наблюдаваме не само в ромските общности, но и в райони със смесено население. Предполагам, че сигналите за купен вот ще са повече отколкото на предните избори. За да се справим с манипулирания вот трябва да се подобри статута на хората, които са негова жертва. Така няма да са принудени да си продават гласовете“, смята той.

Най-четени