Connect with us

Нюзрум

Часове преди балотажа: Изборен скандал разтресе Благоевград

Published

on

Две жалби с искане за касиране на изборите са подадени в Административния съд в Благоевград. Те са от кандидат за общински съветник от Благоевград и от избран общински съветник от Петрич. И двете искания са да бъде обявен за недействителен изборът за местен парламент, предава „Лупа“.

Мотивите на кандидата за общински съветник в Благоевград са, че в публичното пространство е била изнесена информация, че

75% от протоколите на СИК-овете са били сгрешени и това може да повлия на избора за общински съветници.

Според въпросната дама, неправилно и незаконосъобразно е бил отчетен и преференциалния ѝ вот.

Общо 6 партии и коалиции от Петрич внесоха в Административния съд в Благоевград искане също за отмяна на избора на Общински съвет в Петрич. Техните мотиви са сходни – неправилно отчитане на гласовете на кандидати за общински съветници и най-вече за преференциите за тях.

„Има различни сигнали и информации за това, че да речем в дадено населено място на кандидат за Общински съвет гласува той заедно със семейството му, гласовете му ги няма. Резултатите, които ОИК оповести, трябваше до 48 часа след края на изборния ден да бъдат оповестени, те ги обявиха 72 часа след това. С тази жалба настояваме за касиране на избора и за спиране на решението на ОИК“, каза Станимир Златков – избран общински съветник в ОбС – Петрич.

От Административния съд в Благоевград казаха, че решение трябва да има в рамките на до 1 месец. Жалби могат да се подават до 7 дни след обявяването на резултатите от ОИК.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени