Connect with us

Демос

Промяната на Кирил Петков: Като нямате пари за краставици и кашкавал, яжте… месо!

Published

on

Промяната на Кирил Петков е на път да промени и хранителните навици на българина. Вече е по-евтино да ядеш месо, отколкото краставици!

Краставиците достигнаха рекордни цени. Между 6 лв. и 7,50 струва килограма в различни търговски обекти. Според производители драстичното увеличение се дължи на високите цени на електроенергията.

В оранжерия край село Татарево се отглеждат около 7 дка краставици. Парникът се отоплява със специален котел със сламаВъпреки това обаче сметките за ток за декември са скочили неколкократно. 

„Много разходи, тази зимна реколта я правим само и само, за да задържим работната ръка. Токът е увеличен три пъти, толкова са се увеличили и торовете“, сподели производителят Димитър Желязков пред Bulgaria on air.

В подобна ситуация с непосилни разходи са много от производителите в България. Голяма част от тях вече са се отказали от производството, а българските краставици изчезнаха от пазара.

„Когато не ти излиза сметката, когато си вътре всеки месец, колкото и да си вложил – затваряш я. Повечето колеги в момента прекратиха дейност, за да им е по-малка загубата“, коментира колегата му – Милен Дачев.

Произведените краставици от Татарево потеглят към стоковите борси и тържища на цена между 5 и 5,30 лв. за килограм.

В някои хипермаркети обаче цената вече достига до 7,50 лева за килограм. Земеделските производители предупреждават, че се очаква и скок при цените на други зеленчуци, отглеждани в оранжерии. Галопиращата инфлация вече вдигна цените и на домати, моркови, лук и картофи.

При плодовете ситуацията не е по-различна – килограм круши е около 5 лева, вносното грозде е почти 8 лева, само сезонните портокали и мандарини „държат“ по-ниски цени – между 2 и 3 лева за килограм в повечето магазини, но често със съмнително качество, пише „Епицентър“.

Сиренето твърдо вече няколко месеца не пада под 11 лева за килограм на дребно, а кашкавалът вече се търгува за почти 25 лева. Месото засега остава най-достъпната храна с цени на свинското до 10 лева, на телешкото – до 12, и на пилешкото – до 8 лева за 1000 грама. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени