Connect with us

Демос

Честито от Кирил Петков! Вижте на кои достойни хора правителството рязко ще намали пенсиите

Published

on

Продължават шокиращите удари, които правителството на Кирил Петков нанася на българските пенсионери!

Държавната пенсия ще бъде намалявана с 9-10 на сто за хора, които са осигурени и в частен универсален фонд и навършват години за пенсиониране в периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. Причината за това е, че част от вноските им за пенсия не са отивали във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване (ДОО), а в частния фонд, пише Труд бг.

Хората, които навършват години за пенсиониране в периода от началото 2022 г. до края на 2025 г., могат да изберат да прехвърлят натрупаните си пари в универсалния пенсионен фонд (УПФ) в държавния фонд “Пенсии” до една година преди достигането на пенсионна възраст, гласи Кодексът за социално осигуряване.

Намалението на държавната пенсия за хората, които са осигурени и в УПФ се променя всяка година.

С течение на времето процентът на намаление плавно ще расте, защото ще се пенсионират хора, за които все по-голяма част от общия им трудов стаж са осигурявани и в двата задължителни стълба на пенсионната система – в държавното обществено осигуряване и в УПФ.

За настоящата година намалението на държавната пенсия ще бъде с около 10 на сто за хора с трудова кариера без прекъсване от 2002 г. насам.

След десет години (2031 г.) намалението ще надхвърли 15%, а след около петнадесет години (2036 г.) ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто.

Тези изчисления са направени при условие, че размерите на осигуровките за двата стълба на пенсионната система останат без промяна на сегашното ниво.

Затова хората, които след година ще достигнат пенсионна възраст, трябва да преценят дали ще им бъде по-изгодно да взимат две пенсии – от държавната хазна и от частния фонд, или да прехвърлят парите си от УПФ във фонд “Пенсии” и да получават само държавна пенсия.

Намаляването на държавната пенсия е строго индивидуално за всеки човек, като зависи от неговата осигурителна история и конкретните периоди на осигуряване в УПФ. Процентът на намалението зависи от особеностите на трудовата кариера на пенсионера, в това число каква е общата продължителност на осигурителния му стаж и каква част от него е била с осигуряване в УПФ.

Втората пенсия е на база реално внесени осигуровки 

Губят пари от некоректни работодатели

Не правете нищо, ако очаквате 370 лв.

Хората, които би трябвало да взимат под минималната пенсия, не трябва да прехвърлят парите си.

За все повече пенсионери няма смисъл да прехвърлят парите си от УПФ във фонд “Пенсии”. Причината за това е увеличението на минималната пенсия, която вече е 370 лв. Вече над половината пенсионери взимат минимална пенсия. А ако не беше определена минимална пенсия, те щяха да получават по-малко от 370 лв. За всички, чиято пенсия трябва да е под минималната, ако прехвърлят парите си в ДОО може да се окаже, че отново получават минималната пенсия и реално ще изгубят парите си от универсалния пенсионен фонд.

Ще бъде добре да прехвърлят парите си във фонд “Пенсии” хора, които са осигурявани върху заплата над минималната, но работодателят им е бил некоректен и не е внасял дължимите осигуровки. За хора, чиито работодатели са фалирали, може да липсват вноски в УПФ и те ще получат втора пенсия само на база реално внесени осигуровки. А ако прехвърлят парите си от УПФ във фонд “Пенсии”, ще получат държавна пенсия на база дължимите през трудовия им стаж осигуровки, а не на база реално платените.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени