Connect with us

Олигархия

Авер на Настимир Ананиев избяга в Дубай! Прокуратурата нахлу в офиса му! Насти нищо не знае…

Published

on

Бивш депутат и син на вицепремиер са в ръковоството на разследваната за финансови престъпления фирма Nexo. Става дума за Антони Тренчев, който се води съосновател и директор на няколко Nexo дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок и близък до настоящия депутат от ПП Настимир Ананиев, с когото бяха колеги.

Синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева, Георги Шулев пък е представляващ Nexo. Останалите лица във фирмата са: Коста Кънчев – директор на Nexo Bank, Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo, Сокол Янков – представляващ Nexо.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, съобщава БНТ. Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са обявили, че дават на съд криптобанката Nexo заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като „кралицата на криптовалутите“, е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол. 

Запитан за авера му днес в НС от депутати на ПП, Настимир Ананиев каза, че нищо не знае.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени