Connect with us

Парламент

Депутат на Нинова скочи: Пак ще има „ала-бала“! Как да кажем на народа, че вотът ще бъде честен?!

Published

on

Целенасочена атака срещу машинното гласуване видя в дебатите по време на днешното изслушване за надеждността на машините Настимир Ананиев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Депутатите от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ останаха неудовлетворени от отговорите, дадени от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Отношение към изслушването не взеха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС. В хода на самата процедура, обаче те зададоха въпроси към министъра на вътрешните работи и председателя на ЦИК.

Искането за изслушване бе внесено от Цончо Ганев и група народни представители от „Възраждане“. Освен тях в зала трябваше да бъде и председателят на ДАНС. По-рано от съобщение на председателя на парламента Росен Желязков, стана известно, че той е изпратил писмо, с което информира народните представители, че е в неотложни командировки.

След изслушването Настимир Ананиев от ПП-ДБ взе отношение, като посочи, че целта на това говорене е да се махнат машините и да остане само хартиеното гласуване. Той посочи, че подобен тип говорене е „целенасочена кампания“, която се опитва да „намали доверието в машините“ и ако може да ги махне по някакъв начин. Машините гарантират вота на всеки един български гражданин. От тази трибуна продължават да се налагат политически дъвки и градски легенди, добави депутатът. По думите му машинният вот е най-защитеният вот. Проблемът не са машините, проблемът е, че се купуват гласове, проблемът е, че хартията може да бъде много лесно манипулируема, добави Ананиев. Той посочи, че от ПП-ДБ виждат атаката срещу машинното гласуване. Ние твърдо ще се противопоставим на тази атака, обеща народният представител. Аз призовавам хората да си гласуват машинно, това е най-защитеният вот, добави той.

Ангел Георгиев, народен представител от „Възраждане“, каза, че работата става все по-притеснителна, щом се спомене машинен вот. По думите му от изслушването е станало ясно, че машините седят в частен склад, отговорните институции си прехвърлят отговорността едни на други и никой няма контрол върху това кой има достъп до машините. Общо взето виждаме, че освен че самите машини са много гъвкави, и възможностите за упражняване на манипулации над тях също са много гъвкави, коментира народният представител. Не получихме конкретни отговори на много важните въпроси, които зададохме, като защо никоя партия няма достъп до софтуера, добави Георгиев. Много ясно пролича гузното мълчание на ПП-ДБ, които не зададоха нито един въпрос, отбеляза народният представител. Разбрахме, че ала-бала сглобката е доволна от ситуацията. Няма никакви взети мерки срещу ала-бала процесите, които влияят на крайния резултат на изборите, допълни Георгиев.

Георги Свиленски от „БСП за България“ отбеляза, че не са постигнали нужния резултат от днешното изслушване. Няма как да кажа на българските граждани, че машинният вот е надежден, тъй като българската държава е заложник на една фирма – „Смартматик“, каза Свиленски. Стана ясно, че в предишните избори 11 ИТ експерти от ЦИК са били сменени в последния момент по доклад на ДАНС, а сред новите 11 експерти един е бил служител на Алексей Петров, добави депутатът. По думите ум МВР и ДАНС трябва да имат информация. Свиленски попита какъв е бил интересът на Алексей Петров към резултата от изборите, защо се е притеснявал от това да бъде направен одит на машините, предаде БТА.

„На всички тези въпроси българската държава и вие г-н министър, като представител на министерство, което се грижи за правовия ред, трябва да имате отговор“, добави депутатът. Машините ще бъдат програмирани, кодовете някой пак ще ги знае“, коментира Свиленски и добави, че така колегите му от ПП-ДБ с „ала-бала“ с президента и с машините могат и да стигнат до балотаж в София. Не сме доволни от направеното изслушване. Няма резултат, не можем да успокоим българските граждани за това, че вотът ще бъде честен, каза Свиленски.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ заяви, че е изключително притеснен, че от отговора на въпроса кой доработва софтуера на машините. Вие охранявате тези машини. Нямате информация за тези граждани от Панама и САЩ, нямате информация какво се случва с журналиста Цанов, нямате информация от г-н Свиленски, поканихте ли го да го изслушате как Кирил Петков му е предлагал кода, попита Балабанов. Ние от ИТН сме били за сто процента машинно гласуване, но не с машините от Венецуела, има много по-качествени машини, с които се провеждат избори, добави той.

Най-четени