Connect with us

Олигархия

Министерски съветник гневно към богатите: Стига с тая ваша алчност! Няма да ви се размине

Published

on

Светът няма да може да живее по същия начин и да има същото спокойствие, както преди 2019 г., така че трябва да преосмислим консуматорското си поведение. Трябва всеки да си даде сметка как да затегне бюджета си, да спадне търсенето и така да се компенсират инфлационните процеси.

Това посъветва финансистът Любомир Каримански, съветник и на финансовия министър. „Не говоря за най-уязвимите групи и затова е много важно да преразгледаме солидарността, а не консуматорското поведение на най-богатите да стига до алчност. Заможните хора трябва да си дадат сметка, че няма да са изолирани от тези процеси“, предупреди той в ефира на Нова тв.

Според него годишната инфлация за 2023 г. ще е под 10%, като спадът й ще започне да се усеща още през първото тримесечие. Увеличаването на лихвените проценти също ще намали малко потреблението и ипотечните кредити. 

Таргетирането на антиинфлационните мерки – и за хората, и за бизнеса, е много важно, смята още Каримански. Правителството коментира пакет в размер на 127 млн. лв. помощи за хората. Те ще включват отстъпки от градския транспорт, помощи за отопление. 

Подпомагането на бизнеса също не трябва да е на калпак, за да няма спекулативни цени. „В публичния сектор трябват реформи и инвестиции, икономиката трябва да започне да работи ефективно. Трябва да подкрепим капиталово бизнеса – да инвестираме в проекти, а не да харчим само за издръжка на ведомства“, призова Каримански.

Това ще намали дисбаланса, предизвикан от увеличаването на минималната работна заплата от началото на 2023 г. Според финансиста то не отговаря на ръста на икономиката, а целогодишното увеличение за цялата 2022 г. дори е малко над ръста на инфлацията. 

Положително е, че бюджетният дефицит за годината е 2,9% от БВП – това е под допустимите 3%, необходими за приемането ни в еврозоната. „Но е важно да се има предвид, че еднократните разходи са наистина само един път в годината – на касова основа е много нисък дефицитът, но той ще е за сметка на касовата наличност за 2023 г. Средствата от плана за възстановяване са ясно целево насочени към развитие на икономиката и трябва да ги използваме затова. Също еднократен разход от 3,8 млрд. прибрахме от енергийните свръхпечалби“, предупреди Каримански.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени