Connect with us

Олигархия

По оферта на Домусчиев, Радев награждава с орден дясната ръка на разстрелян мафиот

Published

on

Мълчанието около ордена „Стара планина“ първа степен на близкия до Ахмед Доган проф. Николай Вълканов продължава, но процедурата по връчването му е в пълен ход. Въпреки че оня ден правителствената пресслужба твърдеше, че такова решение няма, президентът Румен Радев вече е издал указ за отличието и този указ е публикуван в „Държавен вестник“, показва проверка в последното му издание от 25 ноември, петък. Указът е публикуван в петък, но е издаден на 21 ноември, а на 25 ноември правителствената пресслужба каза, че такова решение все още няма.

До този момент никой от правителството и президентството не е коментирал ордена, нито пък публично е признал за него. Това е безпрецедентна ситуация – за това отличие се знае само от официалните канали за правна информация, а „Дондуков“ 1 и 2 мълчат вече над 2 седмици. Любопитно ще бъде в следващите дни дали Румен Радев ще се осмели да застане открито и да връчи отличието на собственика на „Минстрой“ на официална церемония, каквато е традицията в тези случаи или в кацата с мед за Вълканов ще остане една лъжица катран – че никой не смее да признае каква почест му оказва, пише „Сега“.

Николай Вълканов е дългогодишна дясна ръка на разстреляния мафиот Илия Павов от „Мултигруп“ и собственик на „Минстрой“. Той е и човекът, който даде 1 млн. евро консултантски хонорар на Ахмед Доган за „Цанков камък“, определяйки го за един от десет човека, които разбират от хидроенергетика в България. В мотивите за награждаването му историята на Вълканов в „Мултигруп“ е премълчана.

Предложението за орден идва от КРИБ – работодателската организация на Кирил Домусчиев, чийто зам.-председател Вълканов е, а две служебни правителства на Радев се стараят да го прокарат. Първият опит бе на последното заседание на второто служебно правителство на Стефан Янев на 12 декември 2021 г. Тогава обаче четирима министри възразяват и точката е оттеглена.

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени