Connect with us

Парламент

Дядо Еконтий не е сам! И други извадиха баснословни суми за министерски места от Киро и Асен

Published

on

Партиите от кабинета „Петков“ са с най-големи дарения за предизборната кампания, показва проверка на БГНЕС на данните до момента в Единния регистър по изборния кодекс (ЕРИК) на сайта на Сметната палата.

Досега коалиция „Продължаваме промяната” е получила парични дарения от 5 и 6-цифрени суми за финансиране на предизборната кампания за изборите на 2 октомври 2022 г., а партия „Има такъв народ“ – дарения от 5-цифрени суми.

ПП е получила парично дарение от 100 000 лв. от Светозар Георгиев Георгиев, за което е посочено, че са от продажба на акции. Коалицията е получила 50 000 лв. от Георги Христов Дочев, като произходът на паричните средства е от продажба на акции на LucidLink Corp. 50 000 лв. в полза на ПП е дарил и Васил Александров Терзиев от продажба на акции. 20 000 лв. от дивиденти и продажба на имоти е дарил Георги Бончев Павлов.

По 10 000 лв. на ПП са дарили Христо Валентинов Борисов (от заплата, „Пейхоук“ ЕООД), Матеос Левон Матеосян (от лични спестявания), Христо Димитров Тенчев (от заплата и дивиденти), Атанася Иванова Бораджиева-Ангелова (от спестявания), Васил Николаев Чакъров (от трудови възнаграждения) и Боян Йорданов Бойчев (от спестявания).

Даренията в размер от 10 000 до 100 000 лв. са отбелязани в периода от 12 август 2022 г. до 2 септември 2022 г., като в графа „Цел“ за всяко едно от тях е посочено, че е предоставено на ПП „Без условие“.

20 декември 2021, 14:07

Сметната палата: Партиите с по-малко дарители, но по-големи суми

„Има такъв народ” е получила парично дарение за постигане на целите на партията от 30 000 лв. от Димитър Иванов Данаилов, като произходът на средствата е от предоставени услуги, заплатени през месец август 2022 г. в качеството му на адвокат на свободна практика. Виктор Александров Рашев е дарил за постигане на целите на партията 10 000 лв. от дивиденти от търговски дружества от 2022 г.

От ИТН са посочили и декларации за произхода на средствата, с които кандидати за народни представители са финансирали кампанията си.

Александър Атанасов Александров е отбелязал, че е използвал 10 000 лв. за финансиране на кампанията си, като е посочил, че те са от възнаграждения. Драгомир Стефанов Петров също е упоменал, че е използвал парични средства в размер на 10 000 лв., за които е посочил, че са от спестявания.

Таня Пламенова Тимева е използвала лични спестявания на стойност 5 000 лв., а Александър Николов Вълчев – 3 000 лв. от трудови възнаграждения в периода 2010 – 2022 г.

Коалиция „Български възход“ е получила парично дарение на стойност 2 800 лв. от Георги Николов Личев. Посочено е, че предоставеното дарение е във връзка с предизборната кампания на коалицията за изборите за народни представители на 2 октомври, а произходът на средствата е от спестявания от заплати.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ е получила дарение от 200 лв. от Васил Йовчев Йовков за кампания 2022, както и 50 лв. от Детелин Колев Койчев.

Трима кандидати за народни представители са подали декларации за произхода на средствата, които са вложили в предизборната си кампания. Надежда Димитрова Бачева е използвала 2 100 лв. от лични спестявания, Ивелин Стоянов Стоянов – 595,20 лв., а Мартин Димитров Димитров – 400 лв.

В Коалиция „БСП за България“ са постъпили парични средства от общо 8 дарители, като за всяко едно от тях е посочена цел „48 НС“. Тодор Георгиев Йорданов е дарил 1 000 лв., спестени от работни заплати. Стефка Колева Минчева, Божидар Димитров Минчев, Десислав Венелинов Десподов, Стефан Косев Косев и Любен Павлов Попов са дарили в полза на коалицията по 700 лв.. По 400 и по 300 лв. са дарили съответно Иван Жечков Калоянов и Диана Сивенова Михалева.

26 са общо кандидатите за депутати от „БСП за България“, които са подали информация в Сметна палата за финансиране на предизборната си кампания.

Кристиан Иванов Вигенин е финансирал предизборната си кампания два пъти по 2 112,30 лв., или това са общо 4 224,60 лв., като в декларацията е посочил, че сумите са от „заплата“ и „лични средства“.

По 1 000 лв. са използвали за финансиране на кампанията си кандидатите за народни представители Нора Десиславова Стоянова, Елисавета Донева Досева, Искра Пламенова Иванова, Мариан Савов Савов, Микаел Врамшабух Чакълджиян и Асен Иванов Ласонин.

Иван Кръстев Кръстев е заявил, че е използвам парични средства на стойност 960 лв.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени