Connect with us

Нюзрум

Разгеле! Министър подаде оставка след лудия скандал в Горна баня

Published

on

През последните повече от три десетилетия /34 г./ Министерството на културата беше тотално обезличено – с най-мизерен бюджет и най-оскъдни средства по оперативните програми. Затова и апетитът на големите политически акули към това министерство бе твърде притъпен. В него намираха пристан странни персони в ролята на министри, които нерядко даваха поводи за хумористични и сатирични предавания. Вместо да бъде храм на духовната ни култура и национална идентичност, ведомството често продуцираше скандали в стил „драг шоу“.

Тук с прискърбие трябва да си припомним, че министри на културата в България са били такива титани на духа като Марин Дринов, Митрополит Климент (Васил Друмев), П.Р. Славейков, Михаил Сарафов, Константин Иречек, Константин Величков…

Сегашните министри на културата очевидно имат съвсем различни приоритети. Единият от тези приоритети е свързан с управлението на Национален фонд „Култура“ /НФК/, който „подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура в страната и чужбина“. Фондът се ръководи от Найден Тодоров, като Председател на управителния съвет, Сава Драгунчев /Кралицата/ – изпълнителен директор, Диана Цанкова – юрист и Нели Авджийска – гл. счетоводител. Очевидни са симпатиите на тези симпатяги към ЛГБТ общността в България /лесбийки, гей, бисексуални и трансджендъри/.

Неслучайно на компанията „Сингъл степ“ ЕООД беше отпусната солидна сума за „проект“ – „бинго събитие с водещи три драг кралици“. Други бенефициенти, финансирани щедро от НФК, са „36 маймуни“, „Уан модърн“ ЕООД и… сина на заместник-министърката.

Но най-големия гаф на министъра-тромпетист Найден Тодоров, вероятно заради липсата на административен капацитет, е проведеният на 06 април „конкурс за избор на директор на НУКК – Италиански лицей в Горна баня“. Той вероятно ще влезе в учебниците по трудово право в глава „Така не се прави конкурс!“ – заглавието е на Диян Стаматов, един от доайените в българското образование, бивш заместник-министър, общински съветник в СОС и председател на ПГ, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, директор на 119 СУ.

На 21 април Найден Тодоров назначи протежето на дългогодишната /40 г./ бивша директорка на НУКК Величка Велянова Иван Капурдов /Капурдаки/ за „директор“. Очакваме следващият министър на културата да преразгледа това скандално решение…

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени