Connect with us

Нюзрум

Нинова разсмя България с култов лаф и нападна ПП: Мен някой пита ли ме за Кръстев?

Published

on

„Днес е очевидно, че законодателната власт не работи. Парламентът е блокиран и не само от днес, а повече от година и половина.

Изпълнителна – няма, защото няма работещо редовно правителство. Има служебно, но то е временно.

От вчера и след опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев част от съдебната система обяви война на политиците“, това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя обобщи, че нестабилността е обхванала и трите власти в България.

Трите крака, на които седи държавата, се ритат помежду си„, каза соцлидерката.

Нинова започна декларацията си от парламентарната трибуна, като обясни, че и децата знаят, че България е в криза, както и че държавността се крепи на три стълба – законодателна, изпълнителна и съдебна власт, а че основният принцип на демокрацията е за взаимен контрол между тези власти.

Тя обясни, че първо трябва да се стабилизира законодателната власт, т.е да не се разпуска парламента.

„Той от своя страна трябвало да стабилизира изпълнителната власт, като излъчи работещо правителство, а на трето място трябва да се направи съдебна реформа, която да даде гаранция за справедливост и стабилност на съдебната система“, заяви Нинова.

Като „театър“ тя описа събитията от последния месец. От БСП досега наблюдавали първите и вторите политически сили в 49-ото Народно събрание (НС) – коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, „да се наиграят„.

Тя поздрави ПП-ДБ, че са направили законодателна  програма, но обясни, че няма нито комисии, нито закони, които парламентът да приеме. Нямало и управленско мнозинство, което да взема решения.

„Разпределихте си роли. Делян Добрев сутрин говори срещу Асен Василев, а господин Желязков вечер го хвали и казва „Асен е добрият финансист“, каза Нинова, а Желязков я апострофира, че го хвали и сутрин.

Нинова обаче направи и култово сравнение за случващото се в момента между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Колеги, позволете една шега, ама то си е истина. Има един култов български филм – „Оркестър без име“. Там Гошко удря на едни барабани от сутрин до вечер, но чичо му Пешо му казва: Гошо, спри, бе. Репетиции от сутрин до вечер, ама кокошките спряха да снасят“.

Ето такова нещо правите – създавате шум, някаква фонова такава… ама не ви се получава. По цял ден блъскате едни барабани, ходите по телевизиите, всявате смут в главата на хората… никой не ви знае какво правите.

Говоря днес за това, защото от вчера ситуацията е различна. От вчера включихте БСП в този фонов шум и в тия репетиции. И го включихте гадно„, каза Нинова.

„Господин Борисов е цар на това да увърти всички в една обща група и всички да сме маскари. Това ние толкова пъти сме го преживявали“, каза тя и цитира думите на Борисов от вчера, че пожелава успех на ПП-ДБ с втория мандат и да намерят подкрепа от другите, както и техния отговор, че ако БСП ревизира някои от позициите си за Украйна, еврозоната, ще ги подкрепят.

„Защо си позволявате да говорите от името на БСП? От каква позиция си позволявате да поставяте условия на БСП? Откажете се от идеологията си, изтрийте си си от лицето целия образ на партия от толкова време и вие, новобранците, да ни кажете „откажете си от всичко – идеология, програма, и подкрепете ни някак си“, каза Нинова.

„Хаосът е пълен. ПП не закъсняха, но минаха всякакви граници„, отсече тя.

Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка. Казвам тротинетка, защото не звучите като сериозен автомобил, който ще изтегли България от кризите“, обърна се Нинова към първите две политически сили.

Освен това тя разкри, че Иван Кръстев от БСП, който от ПП-ДБ лансираха за министър на труда и социалната политика в проектокабинета „Денков“, нито е информирал БСП за решението си, нито е било обсъждано това му решение.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени