Connect with us

Олигархия

Крум Зарков иска да договори с ОАЕ връщането на Васил Божков в България

Published

on

България изрично да се договори с Обединените арабски емирства за това как ще се връщат оттам хора, срещу които има повдигнати обвинения у нас – за това е настоял служебният правосъден министър Крум Зарков на последното заседание на Министерския съвет.

Искането му е отправено при обсъждането на меморандума за сътрудничество с ОАЕ, който правителството одобри в сферите икономика, търговия, хранителна промишленост, земеделие, отбрана, инвестиции, туризъм, образование и наука, дигитални технологии и изкуствен интелект, информация и комуникация, култура, младеж и спорт.

„Искам само да поставя на Вашето внимание следния въпрос по отношение на развитието на отношенията ни с ОАЕ. Там има много български граждани, към които се водят различни сортове дела, наказателни и други. Получаваме много молби, които ние съгласно законодателството на Обединените арабски емирства трябва да изпратим от министъра на правосъдието, български, към техен и той да поеме следващи действия. И досега не сме получавали никога отговор оттам по какъвто и да е въпрос. Просто го отбелязвам, за да се има предвид в последващите разговори с правителството на ОАЕ“, е обявил Зарков по време на заседанието, става ясно от стенограмата.

„Имаме предвид това обстоятелство. То е отразено в т.7 от меморандума, а именно възможността за разширяване на сътрудничеството между съдебните органи на двете държави чрез възможните средства. И наред с другото обмен на съдебни практики и процедури между двете държави“, отврънал пък министърът на външните работи Николай Милков.

„Меморандумът, всъщност, е политически документ. Той няма правнообвързващи клаузи, но това би ни дало възможност за по-нататъшни разговори за евентуално постигане на практически действия не само по тази точка, и по всички области, които аз изброих. Така че, това смятам, че би могло да бъде една основа за подобряване на отношенията в правната област“, допълнил още външният министър.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени