Connect with us

Парламент

Българският Индиана Джоунс разнебити партията на Киро! Обясни на депутат колко е… неумен

Published

on

Проф. Николай Овчаров отговори на скандалното изказване на Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, който обяви, че северномакедонската страна може да направи важен жест за затопляне на отношенията между двете страни – да върне в България костите на цар Самуил.

Сабрутев обяви, че не е стъпвал в Република Северна Македония. Което,  не му пречи да има мнение по въпроса. Това заявява в свое становище, изпратено до медиите известният археолог проф. Николай Овчаров и добавя:

Говорителите на тази партия отдавна неглижират историята и я смятат за нещо досадно и ненужно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси около спора със Северна Македония!

Ето какво отбелязва още той:

Уважаеми г-н Сабрутев, костите на цар Самуил се намират в музея в Солун, Република Гърция, поне от времето, когато археологът проф. Николаос Муцопулос ги извади от земята през 60-те години на ХХ в. на малкия остров „Св. Ахил“ в Преспанското езеро. Да ги върнем у нас се борим вече няколко десетилетия и с тази кауза са се ангажирали освен учени, така и предишни български политици – министри и дори президенти.

Но нали у нас към днешно време всичко в световната история започва от сегашното управление на „Промяната“. Говорителите на тази партия отдавна неглижират историята и я смятат за нещо досадно и ненужно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси около спора със Северна Македония!  

Най-четени