Connect with us

Нюзрум

Рекорден натиск на бежанци, от 2016-та границата ни е била толкова атакувана

Published

on

Във всеки един показател, отразяващ миграционната вълна към и през България, имама ръст.

Увеличение на задържаните при опит да влязат в страната, при опит да напуснат нелегално държавата през границата със Сърбия и увеличение на мигрантите, които са успели да влязат в страната, без да бъдат засечени от органите на МВР на границата.

Това сочат данните на МВР от началото на 2021 г. до края на ноември. От началото на 2021 година, МВР са задържали близо 10 хиляди души – 9574, което в сравнение с предходната година, когато спрените са над 3000 души, е с над три пъти повечe. Данните на вътрешното министерство не включват статистиката за декември защото заради студеното време потокът намалява.

Според данните това е първото сериозно увеличение на натиска на годишна база от 2016 г. насам. Изминалата година ще е първата, в която се отчита засилен натиск по границите и във вътрешността на страната.

През първата година от пандемията и наложения по-засилен контрол по границите, потокът съвсем намаля. От началото на годината до края на ноември при опит да влязат в страната са били задържани 1310 граждани от трети страни, най-много те са били на границата с Турция и Гърция. При опит да излязат също се забелязва сериозен ръст – от януари до ноември близо 2000 души са били задържани, което е три пъти повече от данните за предходната година. Чужденците са се опитали да преминат нелегално през Сърбия и Румъния, като голяма част от тях не са били засечени да влизат в страната, т.е. са били нелегално пребиваващи.

Едно от големите увеличения се забелязва при хората, установени в незаконен престой във вътрешността на страната. За периода януари-ноември 2021 г. са задържани 7280 лица, което е четири пъти повече спрямо същия период на 2020 г., когато са 1816 лица. Запазва се и тенденцията повечето да са от Афганистан или Сирия.

Подадените молби за статут през отминалата година са над 9500, като от тях само 131 души са получили бежански, а на над 2000 от случаите е прекратено производство.

Най-силен наплив е имало през септември и октомври, когато са задържани по над 1600 души. Това са и месеците, в които са установени най-много хора във вътрешността на страната – т.е. такива, които са преминали границите нелегално – по над 1200 души месечно.

Данните от центровете за настаняване показват, че над 80 % от приетите там си тръгват, без да изчакат да започне процедура за получаване на закрила. Тоест хората в центровете не се задържат и ги напускат вероятно по пътя им на запад, което отново потвърджава, че България остава транзитна държава, а не крайна дестинация по пътя на мигрантите. Капацитетът на центровете е запълнен на около 50 %.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени