Connect with us

Парламент

Тъжен, че отново ще е безработен, Христо Иванов с апел към хората на Слави: Да спрем с мамбите

Published

on

Темата за отношенията на България със Северна Македония е прекалено важна, за да си организираме вътрешно-коалиционни мамби. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента след закритото изслушване на външния министър Теодора Генчовска от депутатите.

Има няколко неща, които са ясни и трябва да си ги припомняме постоянно. Рамковата позиция на България е формулирана в декларация парламента и може да бъде променяна само от парламента, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Това дали е имало някакви разговори, дали амбициозни дами в две различни не могат да си говорят и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в политическа вендета, говори зле за нашата политическа култура, но не може да промени факта, че промяна в българската позиция за Северна Македония може да има само след гласуване в парламента, обясни Иванов. Той допълни, че е внесено такова предложение и всичко останало били „спекулации и конспиративни теории и опити да се забиват ножове в гърба на един или друг“.

Иванов отказа да коментира изслушването на министър Генчовска в пленарната зала, което бе закрито.

Но мога да кажа по принцип, че очевидно и на коалиционно ниво, и на разпределението по министерства като феодални владения на някои партии, имаме проблем в коалицията.

Или трябва да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет, предупреди Иванов. На него не му е известно да има натиск за смяна на министър Генчовска.

Имаме структурни проблеми и трябва да решим тях, преди да даваме оценка на един или друг министър, защото в случая министрите са по-скоро жертва на недобрата структура за взимане на решения за комуникация в коалицията, отколкото да обвиняваме самите тях. Всякакви къси съединения се случват и искането на оставка не помага да се решат проблемите, това трябва да се случи на системно ниво, допълни Иванов.

Най-четени