Connect with us

Fake Harvard

Киро удари дъното! За първи път българската армия излиза на протест под прозорците на премиера!

Published

on

Военнослужещи събират сили и стягат цели поделения в страната за масово „пушене“ на цигари не просто пред военните окръжия в страната, а с амбицията протестните действия да се преместят пред сградата на Министерство на отбраната в центъра на София. 

Недоволството идва на фона на смяната на ръководството във ведомството, което даде „заден“ за ударно приемане на поправки в социалния пакет на армейците, предвид галопиращата инфлация в страната. Че заплатите няма да се вдигат вече стана ясно след оставката на предишния министър Стефан Янев, който бе започнал постъпки към това, макар и плахи. 

Още на първата си пресконференция в МО наследникът му Драгомир Заков даде да се разбере, че надниците няма да скочат, защото не това можело да задържи армейците, нито е единственото условие, за да се запълни чудовищният на места некомплект от личен състав.

Вакантните длъжности по формированията от всички видове Въоръжени сили продължава да са стотици, а желаещи да ги попълнят има само на места. В пехотата ситуацията е най-критична, но и Националната гвардейска част страда от тежък дефицит на подходящи кадри.

Не е ясно и кога ще бъде изпълнено намерението да се вдигне порционът на бойците ни. Това може да се случи най-рано след актуализацията на бюджета – от юли нататък.

Дразнение във военните редици е предизвикало последователно обявеното намерение на новата власт – първо да увеличи с над 12% заплатите на педагозите и с по 800 лева на медик по новия колективен трудов договор. 

Вече се чуват призиви и за военен преврат. 

Военнослужещите, както и полицаите, нямат право официално на протестни действия. Затова през 2008 г. недоволни в системата на МВР предприеха масово пушене на цигари пред областните управление на полицията, както и пред самите РПУ-та, в знак на протест.

Оттогава дърпането на фасове и пиенето на студена вода се превърна в своеобразна демонстрация на заетите в силовите ведомства. По наша информация протестът на армейците се организира в дните около Гергьовден – професионалния празник на българските военнослужещи. А много от тях, алармират и в редакцията на медията ни, в последната година са затънали в борчове – повечето с малки деца в предучилищна и училищна възраст. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени