Connect with us

Парламент

Министри се събраха при Прокопиев, подсъдимият олигарх подсказа, че Нинова изхвърча от правителството

Published

on

Шефката на БСП, вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова къта оставка от кабинета в джоба си след изцепките с таблото „антиспекула“ пред ведомството си и антинатовските позиции.

Че министър-председателят Кирил Петков вече й е показал „жълт“ картон се разбра още от плаката на в. „Капитал“ за годишната среща между правителството и бизнеса около Иво Прокопиев, която се провежда в този час в Техпарка в столицата, организирана от подсъдимия олигарх.

Явно Нинова не е желан партньор и лектор по темите „конкурентоспособност“, „икономически ръст“, нито е предпочитана да обясни как ще се превъзмогнат последиците от санкциите, наложени от ЕС спрямо Русия заради войната в Украйна, след като успешно са намерени нейни заместници. 

Вместо нея така стратегиите за растеж в променена политическа и икономическа среда обяснява министърът на финансите Асен Василев, а инвеститорското привличане и търсенето на нови икономически партньори на страната е възложено на колегата му Даниел Лорер. Припомняме, стратегическата Българска банка за развитие също мина под неговата „шапка“ и бе извадена от икономическото министерство още, докато течаха преговорите за кабинета през ноември.

Така Нинова остана да управлява ДКК, уж с перспектива да я закрие. Наместо постъпки за преструктуриране, както бе декларирано в края на миналата година, председателката на БСП не просто отказа да доизпълни плана на Кирил Петков, а директно му се опълчи, като заяви, че няма никакво намерение да разформирова компанията.

Така днес вместо лицето на Нинова, сборището на подсъдимия Прокопиев, който е и спонсор на ПП, събра общо 9 министри (и от „Промяната“, и от ДБ, и от ИТН), и политическия анализатор Иван Кръстев. А представител на БСП изобщо няма… 

Най-четени