Connect with us

Нюзрум

Политолог смълча Денков: Това е несериозно! Къде ти е оставката?!

Published

on

Свръхцелта на тази коалиция е да съществува.

С тази констатация започна коментара си пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийскси.

„Независимо какво се случва и няма значение какви са публичните политики, нямат значение взаимоотношенията. Има единствено значение коалицията да съществува. … Подобен модел изисква солидно политическо въображение, но може да се окаже изключително траен

Ако има конфликт, то е на равнището на личностите, на равнището на удовлетворяването на определени корпоративни интереси. …. Ако я няма коалицията, корпоративните интереси няма да могат да търсят своето удовлетворяване през публичната власт“.

Според него около втория вот на недоверие се е препотвърдила основната концепция, на която се гради управляващата коалиция:

„Видяхме, че един път не се получи вотът, втори път. Изглежда трябваше време през механизма на вота в рамките на коалицията да се уточнят някои взаимоотношения, и накрая тя оцеля, защото тя е жива, за да оцелява. Свръхцелта на тази коалиция е да съществува“. 

По думите на политолога трите цели на това управление са забуксували и на този етап изглеждат имагинерни:

Конституционна реформа, Шенген и еврозона бяха целите, които свързаха партиите в коалиционна сглобка. Към тези цели се присъедини и ДПС като помощник за създаване на парламентарни мнозинства“.

Страхил Делийски смята, че абсурдът се е превърнал в отличителна характеристика на това управление.

„Несериозно е поведението на премиера, който каза, че ще подаде оставка, ако министърът на вътрешните работи не подаде своята“, коментира той. 

Според него с наближаването на ротацията Бойко Борисов ще поиска и ГЕРБ да формализират по-солидно участието си в изпълнителната власт

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени