Connect with us

Нюзрум

Премиерът Денков стисна зъби и огласи подлия ход на Путин към България

Published

on

„Към днешна дата за мен няма план B. Полагаме всички усилия, за да може през декември да има решение за присъединяване на България към Шенген. Много усилия полагат и членовете на кабинета, и заместник министър-председателят Мария Габриел, и министрите на правосъдието и на вътрешните работи. Много от усилията остават невидими, защото те са дипломатически“.

Това заяви в Страсбург премиерът Николай Денков.

Той влезе в директен дебат с европейските депутати. След кратко обръщение от негова страна те му отправиха няколко въпроса.

В Страсбург констатираха и неуспешния вот на недоверие към кабинета „Денков“, след който правителството оцеля.

„Основната цел на правителството е да се реализира програмата на правителството и списъка със законодателни актове, които следва да се приемат от Народното събрание. През цялото време ще се стремя да остана фокусира върху тази програма“, посочи българския премиер.

„Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен. Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави“, заяви Денков в началото на своето изказване.

„Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях – Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили“, посочи той.

„В най-новата си история България е била обект на опити за доминация – част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни“, заяви още премиерът.

„Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейският ни път на родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната“, допълни още Денков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени