Connect with us

Нюзрум

Министър Цеков ревна пред Асен: Трябват ни поне 1,5 млрд. лв. за магистрали, строят се 5 едновременно

Published

on

В бюджета има заложени 1 млрд. лв. за магистрали. Ще трябват поне още 500 млн., които също не са достатъчни, но поне ще ми бъде по-спокойно, че има за всички магистрали, сподели регионалният министър Андрей Цеков по време на изслушването му в ресорната комисия в парламента.

„От Министерството на финансите казаха, че ако вървят всички магистрали ще има допълнително финансиране. Не е целесъобразно да се строят 5 наведнъж, но не може и да търпи отлагане“, каза още той.

От неговите думи стана ясно и, че ще предложи пред народните представители вариант за разрешаване на правния казус с автомагистрала „Хемус“. Той уточни, че става дума за казус, свързан с индексацията. 

„Ако бъде разрешен този казус, ще може да бъде възобновено строителството с темповете, които да отговорят на договорените графици“, допълни министърът. 

По отношение на деветия участък вече има технически проект и може да започне да се строи от другата година, ако се случат индексациите. В техническия проект е заложена скорост от 120 км в час и за момента не се мисли за промяна на проекта, стана ясно от думите му. По 5 и 6 участък ще може да се развива скорост от 140 километра в час.

Цеков още поясни, че имат и готов законопроект, свързан с ВиК реформата. 

„Изследвали сме всички забележки и сме готови със закон, който имаме готовност да качим за обществено обсъждане. Твърдо застанахме зад принципа на консолидацията“, каза още регионалният министър. 

Най-четени